Mŕtvy zub: Príznaky, príčiny a liečba mŕtveho zubu

V tomto článku sa dočítate:

 

1. Aké sú príznaky mŕtveho zuba?

Mŕtvy zub je zub, ktorý už nie je vyživovaný. Pre mnoho ľudí môže byť zmena farby jedným z prvých príznakov odumierajúceho zuba. Môžete tiež pocítiť bolesť zuba alebo ďasien.

Zdravé zuby majú zvyčajne biely odtieň, aj keď sa farba môže líšiť v závislosti od vašej stravy a ústnej hygieny.

Ak napríklad pravidelne konzumujete kávu, čučoriedky, pijete červené víno, alebo fajčíte, váš úsmev môže mať sivobiely, alebo žltý odtieň. Toto zafarbenie však bude pravdepodobne jednotné na všetkých zuboch.

Ak vám začne zub odumierať bude mať inú farbu ako ostatné zuby. Odumierajúci zub sa môže javiť ako žltý, svetlo hnedý, sivý alebo dokonca čierny.

Môže to vyzerať skoro, ako keby bol zub pomliaždený. Odfarbenie sa časom zvýši, pretože zub sa naďalej kazí a nerv odumiera.

Bolesť je ďalším možným príznakom odumierania zuba. Niektorí ľudia necítia žiadnu bolesť.

Iní pociťujú miernu až intenzívnu bolesť. Bolesť je často spôsobená umierajúcim nervom. Príčinou môže byť aj infekcia.

 

Ďalšie príznaky infekcie môžu zahŕňať:

  • zápach z úst

  • zlú chuť v ústach

  • opuch okolo ďasna

Ak máte príznaky odumierajúceho zuba, je dôležité, aby ste ihneď navštívili zubára.

 bolesť zubov bioliek (2)

2. Čo spôsobuje odumretie zuba?

Trauma alebo poranenie zuba je jednou z možných príčin odumretia zuba. Zub môže odumrieť rýchlo, v priebehu niekoľkých dní alebo pomaly, v priebehu niekoľkých mesiacov alebo rokov.

Zub môže tiež odumrieť v dôsledku zlej zubnej hygieny. To môže viesť ku zubným kazom, ktoré keď sa neliečia, môžu vám pomaly zničiť zub. Zubný kaz začína na sklovine, ktorá je vonkajšou ochrannou vrstvou zuba.

Ak sa kaz nelieči, môže pomaly preniknúť cez sklovinu a nakoniec dosiahnuť zubnú dreň

čo vyvoláva občasnú, neskôr aj sústavnú silnú bolesť zuba. Následkom množenia baktérií a vylučovaných toxínov sa v zubnej dreni rozvíja zápal a zub odumiera. Po niekoľkých dňoch bolesti nervy odumrú a bolesť náhle vymizne.

3. Diagnostika

Odumierajúci zub môže byť identifikovaný počas rutinného zubného vyšetrenia, ktoré zahŕňa röntgenový snímok. Možno ho tiež identifikovať, ak navštívite svojho zubného lekára kvôli bolesti alebo obavám zo zmeny farby zuba.

Zubného lekára by ste mali vždy navštíviť po akomkoľvek poranení zuba alebo ak máte akékoľvek známky odumierajúceho zuba. Váš zubár tak môže začať liečbu čo najskôr.

 bolest zubov bioliek

4. Liečba

Je dôležité liečiť odumierajúci, alebo mŕtvy zub čo najskôr. Pretože baktérie z mŕtveho zuba sa môžu  šíriť do celého tela.

Váš zubár môže ošetriť mŕtvy alebo umierajúci zub vyčistením koreňového kanálika, alebo extrakciou zuba.

 

I. Koreňový kanálik

Vyčistením koreňového kanálika si môžete udržať zub neporušený. Počas tohto postupu zubár urobí otvor do zuba a potom pomocou malých nástrojov odstráni zubnú dreň a vyčistí infekciu.

Akonáhle je všetka infekcia odstránená, váš zubár vyplní zubné kanáliky trvalou výplňou.

V mnohých prípadoch možno budete potrebovať korunku. Je to dobrá voľba, ak je sklovina poškodená, alebo ak má zub veľkú výplň. Odumretý zub môže časom krehnúť.

Preto sa korunky zvyčajne odporúčajú pre zadné zuby (kvôli žuvaniu). Korunka je špeciálne tvarovaná na váš zub.

Váš zubár upraví časť vášho existujúceho zuba a potom natrvalo nasadí korunku na zub. Korunku je možné vyrobiť tak, aby zodpovedala farbe vašich okolitých zubov, aby nebola viditeľná.

Ak váš lekár rozhodne, že korunku nepotrebujete, možno budete môcť použiť bielenie zubov na ošetrenie akéhokoľvek sfarbenia postihnutého zuba. To sa zvyčajne prejavuje iba na predných zuboch.

 

II. Extrakcia zuba

Ak je váš zub vážne poškodený a nedá sa obnoviť, váš zubár vám môže odporučiť úplné odstránenie mŕtveho zuba. Počas postupu zubár zub úplne odstráni.

Po extrakcii môžete zub nahradiť implantátom, zubnou náhradou alebo mostíkom. Porozprávajte sa so svojim zubným lekárom o svojich možnostiach. Niektoré otázky, ktoré by ste si mali položiť, sú:

 

Ak vám zub spôsobuje bolesti domáca liečba pred lekárskym ošetrením zahŕňa:

  • vyhýbanie sa horúcim nápojom. Môžu zvýšiť zápal, čo môže vašu bolesť ešte zhoršiť.

  • užívajte voľne predajné protizápalové lieky, ako je ibuprofén.

  • vyhnite sa ťažkým jedlám kde je potrebné silno hrýzť, čo môže zhoršiť už poškodené nervy.

 

Je dôležité ihneď navštíviť zubára. Domáca liečba by sa nemala používať namiesto odborného lekárskeho ošetrenia. Namiesto toho by ste mali tieto metódy použiť, kým budete čakať na ošetrenie.

 Keto diéta II

5. Tipy na prevenciu

Predchádzanie odumretému zubu nie je vždy možné, ale existuje niekoľko vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste znížili riziko.

  • Dbajte o ústnu hygienu. Čistite si zuby dvakrát denne, používajte medzi zubnú kefku a niť.

  • Vykonávajte preventívne zubné prehliadky minimálne raz za rok. Preventívna zubná prehliadka môže pomôcť zastaviť problémy skôr, ako začnú. Váš zubár môže tiež identifikovať skoré príznaky zubného kazu a liečiť ho skôr, ako sa kaz dostane do drene zuba.

  • Ak sa zúčastňujete kontaktných športov, ako je hokej alebo box, vždy používajte chránič úst, ktorý chráni vaše zuby pred traumou.

  • Dodržujte zdravú výživu. Vyhnite sa príjmu veľa sladkých jedál, ktoré môžu zvýšiť riziko zubného kazu.

  • Pite vodu, najmä po jedle. Voda môže pomôcť zmyť baktérie zo zubov medzi čisteniami zubov počas dňa.

 

Záver

Ak máte podozrenie, že máte mŕtvy alebo umierajúci zub, je dôležité ihneď navštíviť zubára. Včasná liečba môže pomôcť predchádzať komplikáciám. Ak sa infekcia z mŕtveho zuba nelieči, môže postihnúť okolité zuby a štruktúry.

 

 

Napísala: 

Redakcia portálu Bioliek.sk

 

Odborná kontrola článku: 
 
MUDr. Martina Šarišská - zdravotnícky pracovník 
 
Vzdelanie: 
 
Lekárska fakulta, Univerzita Palackého Olomouc, Odbor: všeobecné lekárstvo

 

Prax: 
 
2008 – 2012: Lekár v atestačnej príprave
2013 – trvá: Praktický lekár pre dospelých, Všeobecná ambulancia pre dospelých

 

 

Upozornenie:

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

 
 
 
Zdroje:
 

https://www.healthline.com

Pedrollo LD, et al. (2017). Randomized clinical trial of 2 nonvital tooth bleaching techniques: A 1-year follow-up. DOI:
10.1016/j.prosdent.2017.03.004

Root canals. (n.d.).
aae.org

Saving your natural tooth. (2013).
aae.org

Slide show: Root canal treatment. (2015).
mayoclinic.org

 

Foto:

https://www.shutterstock.com/cs/home

https://stock.adobe.com/sk/