Kawasakiho choroba: Príznaky, príčiny a liečba

V tomto článku sa dočítate:

 

1. Čo je Kawasakiho choroba

Kawasakiho choroba spôsobuje u detí opuch (zápal) v stenách malých až stredne veľkých krvných ciev, ktoré prenášajú krv do celého tela.

Kawasakiho choroba bežne vedie k zápalu koronárnych artérií, ktoré dodávajú srdcu krv bohatú na kyslík.

Kawasakiho choroba sa predtým nazývala syndróm mukokutánnych lymfatických uzlín, pretože tiež spôsobuje opuch žliaz (lymfatických uzlín) a slizníc vo vnútri úst, nosa, očí a hrdla.

Deti s Kawasakiho chorobou môžu mať vysokú horúčku, opuchnuté ruky a nohy s olupovaním kože a červené oči a jazyk. Ale Kawasakiho choroba je zvyčajne liečiteľná a väčšina detí sa zotaví bez vážnych problémov, ak dostanú liečbu do 10 dní od vypuknutia ochorenia.

 

2. Príznaky ochorenia

Aby bolo možné diagnostikovať Kawasakiho chorobu, dieťa bude mať zvyčajne horúčku vyššiu ako 39 C počas piatich alebo viac dní a aspoň štyri z nasledujúcich príznakov a symptómov.

  • Vyrážka na časti tela alebo v oblasti genitálií

  • Zväčšená lymfatická uzlina na krku

  • Extrémne červené oči bez hustého výtoku

  • Červené, suché, popraskané pery a extrémne červený, opuchnutý jazyk

  • Opuchnutá, červená koža na dlaniach a chodidlách, s neskorším olupovaním kože na rukách a nohách
 

Symptómy sa nemusia vyskytnúť súčasne, takže je dôležité, aby ste informovali lekára vášho dieťaťa o príznaku, ktorý už aj zmizol.

 

Ďalšie príznaky a symptómy, ktoré sa môžu vyvinúť, zahŕňajú:

 

Deti s vysokou horúčkou počas piatich alebo viacerých dní, ktoré majú menej ako štyri z vyššie uvedených príznakov a symptómov, môžu mať takzvanú neúplnú Kawasakiho chorobu.

Deti s neúplnou Kawasakiho chorobou sú stále vystavené riziku poranenia koronárnej artérie a stále vyžadujú liečbu do 10 dní od nástupu symptómov.

Kawasakiho choroba môže mať symptómy podobné príznakom multisystémového zápalového syndrómu u detí, ktorý sa celosvetovo vyskytol u detí s COVID-19. Deti s týmito príznakmi budú pravdepodobne tiež kontrolované na COVID-19.

 

Kedy navštíviť lekára

Ak má vaše dieťa horúčku, ktorá trvá dlhšie ako tri dni, obráťte sa na svojho lekára. Liečba Kawasakiho choroby do 10 dní od jej začiatku môže výrazne znížiť šance na trvalé poškodenie koronárnych artérií zásobujúcich srdcový sval.

 Kawasakiho choroba

3. Príčiny Kawasakiho choroby

Nikto nevie, čo spôsobuje Kawasakiho chorobu, ale vedci nepredpokladajú, že choroba je nákazlivá z človeka na človeka.

Niektorí si myslia, že Kawasakiho choroba sa vyskytuje po bakteriálnej alebo vírusovej infekcii alebo že je spojená s inými environmentálnymi faktormi. Niektoré gény môžu zvýšiť pravdepodobnosť, že deti dostanú Kawasakiho chorobu.

 

Rizikové faktory

Sú známe tri faktory, ktoré zvyšujú riziko vzniku Kawasakiho choroby u dieťaťa.

  • Deti mladšie ako 5 rokov sú vystavené najvyššiemu riziku vzniku Kawasakiho choroby.

  • U chlapcov je o niečo vyššia pravdepodobnosť ako u dievčat, že sa u nich rozvinie Kawasakiho choroba.

  • Etnická príslušnosť. Deti ázijského pôvodu majú vyššiu mieru vzniku Kawasakiho choroby.
 

Srdcové komplikácie zahŕňajú:

  • Zápal krvných ciev, zvyčajne koronárnych artérií, ktoré dodávajú krv do srdca

  • Zápal srdcového svalu

  • Problémy so srdcovými chlopňami

 

Každá z týchto komplikácií môže poškodiť srdce. Zápal koronárnych artérií môže viesť k oslabeniu a vydutiu steny artérie (aneuryzma).

Aneuryzmy zvyšujú riziko krvných zrazenín, ktoré môžu viesť k srdcovému infarktu alebo spôsobiť život ohrozujúce vnútorné krvácanie. U malého percenta detí, u ktorých sa vyvinú problémy s koronárnou artériou, môže Kawasakiho choroba spôsobiť smrť.

 mononukleoza bioliek

4. Diagnostika

Nie je k dispozícii žiadny špecifický test na diagnostiku Kawasakiho choroby. Diagnostika zahŕňa vylúčenie iných chorôb, ktoré spôsobujú podobné príznaky a symptómy, vrátane:

  • Šarlach, ktorý je spôsobený streptokokovými baktériami a má za následok horúčku, vyrážku, zimnicu a bolesť hrdla

  • Juvenilná reumatoidná artritída

  • Stevensov-Johnsonov syndróm

  • Syndróm toxického šoku

  • Osýpky

  • Niektoré choroby prenášané kliešťami

 

Lekár vykoná fyzické vyšetrenie a objedná vás na krvné a močové testy, ktoré pomôžu pri diagnostike.

 

Testy môžu zahŕňať:

 

I. Krvné testy

Krvné testy pomáhajú vylúčiť iné ochorenia a kontrolovať počet krviniek. Vysoký počet bielych krviniek a prítomnosť anémie a zápalu sú príznakmi Kawasakiho choroby.

 

II. Elektrokardiogram

Elektródy sú pripevnené k pokožke na meranie elektrických impulzov srdcového tepu. Kawasakiho choroba môže spôsobiť problémy so srdcovým rytmom.

 

III. Echokardiogram

Tento test využíva ultrazvukové snímky, aby ukázal, ako dobre funguje srdce a môže pomôcť identifikovať problémy s koronárnymi artériami.

 adhd bioliek2

5. Liečba

Aby sa znížilo riziko dlhodobých komplikácií, lekár vášho dieťaťa bude chcieť začať liečbu Kawasakiho choroby čo najskôr, najlepšie keď má vaše dieťa ešte horúčku. Cieľom počiatočnej liečby je znížiť horúčku a zápal a zabrániť poškodeniu srdca.

 

Liečba Kawasakiho choroby môže zahŕňať:

 

I. Gama globulín. Infúzia imunitného proteínu (gamaglobulínu) cez žilu (intravenózne) môže znížiť riziko problémov s koronárnou artériou. To pomáha znižovať zápal v cievach.

II. Aspirín. Vysoké dávky aspirínu môžu pomôcť pri liečbe zápalu. Aspirín môže tiež znížiť bolesť, zápal kĺbov a horúčku. Dávka aspirínu sa pravdepodobne zníži, keď horúčka zmizne do 48 hodín.

Liečba Kawasakiho choroby je zriedkavou výnimkou z pravidla, ktoré hovorí, že aspirín by sa nemal podávať deťom. Aspirín sa spája s Reyovým syndrómom, zriedkavým, ale potenciálne život ohrozujúcim stavom u detí, ktoré sa zotavujú z ovčích kiahní alebo chrípky.

Deťom s Kawasakiho chorobou by sa mal aspirín podávať iba pod dohľadom lekára. Kvôli riziku závažných komplikácií sa počiatočná liečba Kawasakiho choroby zvyčajne podáva v nemocnici, kde lekári môžu dieťa naďalej sledovať.

 

Po počiatočnom ošetrení

Keď horúčka klesne, dieťa môže potrebovať užívať nízku dávku aspirínu najmenej šesť týždňov - dlhšie, ak sa u neho rozvinie aneuryzma koronárnej artérie. Aspirín pomáha predchádzať zrážaniu krvi.

Avšak u detí, u ktorých sa počas liečby objaví chrípka alebo ovčie kiahne, môže byť potrebné prestať užívať aspirín.

Užívanie aspirínu je spojené s Reyeovým syndrómom, zriedkavým, ale potenciálne život ohrozujúcim stavom, ktorý môže postihnúť krv, pečeň a mozog detí a dospievajúcich po vírusovej infekcii.

Pri liečbe sa môže stav dieťaťa začať zlepšovať po liečbe gamaglobulínom. Bez liečby Kawasakiho choroba trvá asi 12 dní. Srdcové komplikácie však môžu trvať dlhšie.

 Streptoccocus A bioliek

Monitorovanie srdcových problémov

Ak má vaše dieťa nejaké príznaky srdcových problémov, lekár môže odporučiť následné testy na kontrolu zdravia srdca vášho dieťaťa v pravidelných intervaloch, často 6 až 8 týždňov po začiatku ochorenia a potom znova po šiestich mesiacoch.

Ak problémy so srdcom pretrvávajú, vaše dieťa môže byť poslané k lekárovi, ktorý sa špecializuje na liečbu srdcových ochorení u detí (pediatrický kardiológ). Liečba srdcových komplikácií súvisiacich s Kawasakiho chorobou závisí od typu srdcového stavu.

 

Počkajte s očkovaním

Ak vaše dieťa dostalo gamaglobulín, je dobré počkať aspoň 11 mesiacov, kým dostane živú vakcínu, ako je vakcína proti ovčím kiahňam alebo osýpkam, pretože gamaglobulín môže ovplyvniť účinnosť týchto očkovaní.

  

 

Upozornenie:

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.
 
 
 

Zdroj:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/kawasaki-disease/symptoms-causes/syc-20354598

Ferri FF. Kawasaki disease. In: Ferri's Clinical Advisor 2022. Elsevier; 2022. https://www.clinicalkey.com. Accessed Sept. 3, 2021.

Elsevier Point of Care. Clinical overview: Kawasaki disease. https://www.clinicalkey.com. Accessed Sept. 2, 2021.

AskMayoExpert. Kawasaki disease (child). Mayo Clinic; 2021.

Sundel R. Kawasaki disease: Clinical features and diagnosis. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Sept. 2, 2021.

Sundel R. Kawasaki disease: Initial treatment and prognosis. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Sept. 3, 2019.

Rife E, et al. Kawasaki disease: An update. Current Rheumatology Reports. 2020; doi:10.1007/s11926-020-00941-4.

 

Obrázky:

https://www.shutterstock.com/cs/home

 

https://stock.adobe.com/sk/