Helicobacter pylori: Príznaky, príčina a liečba

V tomto článku sa dočítate:

 


1. Čo je infekcia Helicobacter Pylori?

Helicobacter Pylori je bežný typ baktérie, ktorá žije v tráviacom trakte a má tendenciu napádať sliznicu žalúdka.

Infikuje žalúdky približne 60 percent dospelej svetovej populácie. Infekcia Helicobacter Pylori je zvyčajne neškodná, ale je zodpovedná za väčšinu vredov v žalúdku a tenkom čreve.

„H“ v názve je skratka pre Helicobacter. „Helico“ znamená špirála, čo znamená, že baktérie majú špirálovitý tvar.

Helicobacter Pylori často infikuje váš žalúdok v detstve. Zatiaľ čo infekcie týmto kmeňom baktérií zvyčajne nespôsobujú príznaky, môžu u niektorých ľudí viesť k chorobám vrátane peptických vredov a zápalového stavu vo vašom žalúdku známeho ako gastritída.

Helicobacter Pylori sú prispôsobené na život v drsnom, kyslom prostredí žalúdka. Tieto baktérie dokážu zmeniť prostredie okolo seba a znížiť jeho kyslosť, aby mohli prežiť.

Špirálový tvar Helicobacter Pylori im umožňuje preniknúť do výstelky žalúdka, kde sú chránené hlienom a imunitné bunky vášho tela sa k nim nedostanú. Baktérie môžu zasahovať do vašej imunitnej odpovede a zabezpečiť, že nebudú zničené. To môže viesť k žalúdočným problémom.

crohnova choroba bioliek

2. Čo spôsobuje infekcie Helicobacter Pylori?

Stále nie je presne známe, ako sa infekcia Helicobacter Pylori šíri. Baktérie koexistujú s ľuďmi už mnoho tisíc rokov. Predpokladá sa, že infekcie sa šíria z úst jednej osoby do druhej.

Môžu sa tiež preniesť z výkalov do úst. To sa môže stať, keď si človek po použití kúpeľne dôkladne neumyje ruky. Helicobacter Pylori sa môže šíriť aj kontaktom s kontaminovanou vodou alebo potravinami.

Predpokladá sa, že baktérie spôsobujú žalúdočné problémy, keď preniknú cez sliznicu žalúdka a vytvárajú látky, ktoré neutralizujú žalúdočné kyseliny.

Vďaka tomu sú bunky žalúdka zraniteľnejšie voči agresívnym kyselinám.

Žalúdočná kyselina a Helicobacter Pylori spolu dráždia sliznicu žalúdka a môžu spôsobiť vredy v žalúdku alebo dvanástniku, čo je prvá časť tenkého čreva.

virus 

3. Aké sú príznaky infekcie Helicobacter Pylori?

Väčšina ľudí s Helicobacter Pylori nemá žiadne príznaky.

Keď infekcia vedie k vredu, príznaky môžu zahŕňať bolesť brucha, najmä keď je váš žalúdok prázdny v noci alebo niekoľko hodín po jedle.

Bolesť sa zvyčajne opisuje ako hlodavá bolesť a môže prísť a odísť. Jedenie alebo užívanie antacidových liekov môže túto bolesť zmierniť.

Ak máte tento typ bolesti alebo silnú bolesť, ktorá zrejme neustupuje, mali by ste navštíviť svojho lekára.

 

S infekciou Helicobacter Pylori môže súvisieť množstvo ďalších symptómov, vrátane:

 

Okamžite navštívte svojho lekára, ak zaznamenáte:

 

Toto sú však bežné príznaky, ktoré môžu byť spôsobené inými stavmi. Niektoré z príznakov infekcie Helicobacter Pylori majú aj zdraví ľudia.

Ak niektorý z týchto príznakov pretrváva alebo máte z nich obavy, vždy je najlepšie navštíviť svojho lekára. Ak spozorujete krv alebo čiernu farbu vo výkaloch alebo zvratkoch, mali by ste sa poradiť so svojím lekárom.

 heoroidy bioliek

4. Kto je ohrozený infekciou Helicobacter Pylori?

U detí je väčšia pravdepodobnosť vzniku infekcie Helicobacter Pylori. Ich riziko je vyššie najmä v dôsledku nedostatočnej hygieny.

 Vaše riziko infekcie čiastočne závisí od vášho prostredia a životných podmienok.

Vaše riziko je vyššie, ak:

  • zdieľať bývanie s ostatnými, ktorí sú infikovaní baktériou Helicobacter Pylori

  • bývate v preľudnených domoch

  • nemáte prístup k horúcej vode, čo môže pomôcť udržať oblasti čisté a bez baktérií

 

Teraz je zrejmé, že peptické vredy sú spôsobené skôr týmto typom baktérií ako stresom alebo konzumáciou potravín s vysokým obsahom kyseliny.

Asi u 10 percent ľudí infikovaných Helicobacter Pylori sa podľa Mayo Clinic vyvinie peptický vred. Dlhodobé užívanie nesteroidných protizápalových liekov (NSAID) tiež zvyšuje riziko vzniku peptického vredu.

 kolonoskopia_1

5. Ako sa diagnostikujú infekcie Helicobacter Pylori?

Váš lekár sa vás opýta na vašu anamnézu a rodinnú anamnézu ochorenia. Nezabudnite povedať svojmu lekárovi o všetkých liekoch, ktoré užívate, vrátane vitamínov alebo doplnkov.

Ak máte príznaky peptického vredu, váš lekár sa vás pravdepodobne opýta konkrétne na vaše užívanie nesteroidných protizápalových liekov, ako je ibuprofén.

 

Váš lekár môže tiež vykonať mnoho ďalších testov a postupov, ktoré pomôžu potvrdiť ich diagnózu:

 
a) Fyzické vyšetrenie
 
Počas fyzického vyšetrenia vám lekár vyšetrí žalúdok, aby skontroloval príznaky nadúvania, citlivosti alebo bolesti. Bude tiež počúvať akékoľvek zvuky v bruchu.
 
 
b) Krvný test
 
Možno budete musieť poskytnúť vzorky krvi na test, ktorý sa použijú na hľadanie protilátok proti Helicobacter Pylori. Na krvný test vám poskytovateľ zdravotnej starostlivosti odoberie malé množstvo krvi z ruky.
 
Krv sa potom odošle do laboratória na analýzu. Toto je užitočné len vtedy, ak ste sa na Helicobacter Pylori nikdy predtým neliečili.
 
 
c) Test stolice
 
Na kontrolu príznakov Helicobacter Pylori vo výkaloch môže byť potrebná vzorka stolice. Váš lekár vám dá nádobu, ktorú si vezmete so sebou domov, aby ste zachytili a uskladnili vzorku vašej stolice.
 
Keď nádobu vrátite svojmu poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti, ten odošle vzorku do laboratória na analýzu. Toto a dychové testy zvyčajne vyžadujú, aby ste pred testom prestali užívať lieky, ako sú antibiotiká a inhibítory protónovej pumpy.
 
 
d) Dychový test
 
Pri dychovom teste prehltnete prípravok s obsahom močoviny. Ak sú prítomné baktérie Helicobacter Pylori, uvoľnia enzým, ktorý túto kombináciu rozloží a uvoľní oxid uhličitý, ktorý potom špeciálny prístroj deteguje.
 
 
e) Endoskopia
 
Pri endoskopii váš lekár vám vloží dlhý tenký nástroj nazývaný endoskop do úst až dole do žalúdka a dvanástnika. Pripojená kamera odošle obrázky na monitor, aby si ich mohol pozrieť váš lekár.
 
Všetky abnormálne oblasti budú skontrolované. Ak je to potrebné, špeciálne nástroje používané s endoskopom umožnia vášmu lekárovi odobrať vzorky z týchto oblastí.

 

6. Aké sú komplikácie infekcií Helicobacter Pylori?

Infekcie Helicobacter Pylori  môžu viesť k peptickým vredom, ale infekcia alebo samotný vred môže viesť k závažnejším komplikáciám.

Tie obsahujú:

  • vnútorné krvácanie, ku ktorému môže dôjsť, keď peptický vred prenikne cez vašu krvnú cievu

  • obštrukcia, ktorá sa môže stať, keď niečo ako nádor blokuje opustenie jedla z vášho žalúdka

  • perforácia, ku ktorej môže dôjsť, keď vred prerazí stenu žalúdka

  • zápal pobrušnice, čo je infekcia pobrušnice alebo sliznice brušnej dutiny

 kortikoidy

7. Ako sa lieči infekcia Helicobacter Pylori?

Ak máte infekciu Helicobacter Pylori, ktorá vám nespôsobuje žiadne problémy a nemáte zvýšené riziko rakoviny žalúdka, liečba nemusí priniesť žiadne výhody.

Rakovina žalúdka spolu s dvanástnikovými a žalúdočnými vredmi je spojená s infekciou Helicobacter Pylori. Ak máte blízkych príbuzných s rakovinou žalúdka alebo problémom, ako je žalúdočný alebo dvanástnikový vred, váš lekár môže chcieť, aby ste sa liečili.

Liečba môže vyliečiť vred a môže znížiť riziko vzniku rakoviny žalúdka.

 
a) Lieky
 
Zvyčajne budete musieť užívať kombináciu dvoch rôznych antibiotík spolu s ďalším liekom, ktorý znižuje žalúdočnú kyselinu.
 
Zníženie žalúdočnej kyseliny pomáha antibiotikám pôsobiť efektívnejšie. Táto liečba sa niekedy označuje ako astriple terapia.
 
Po liečbe vás čaká kontrolný test na Helicobacter Pylori Vo väčšine prípadov je na odstránenie infekcie potrebné iba jedno kolo antibiotík, ale možno budete musieť brať viac kôl s použitím rôznych liekov.
 
 
b) Životný štýl a strava
 
Neexistuje žiadny dôkaz, že jedlo a výživa zohrávajú úlohu pri prevencii alebo spôsobovaní peptického vredového ochorenia u ľudí infikovaných Helicobacter Pylori.
 
Korenené jedlá, alkohol a fajčenie však môžu peptický vred zhoršiť a zabrániť jeho správnemu hojeniu.

 

Keto diéta II

8. 7 prírodných spôsobov liečby infekcie Helicobacter Pylori

Uskutočnilo sa mnoho štúdií in vivo a in vitro o prírodnej liečbe Helicobacter Pylori. Väčšina liečebných postupov znížila počet baktérií v žalúdku, ale nepodarilo sa ich natrvalo odstrániť.

Pred začatím prirodzeného liečebného režimu sa určite porozprávajte so svojím lekárom. Odporúčanú liečbu Helicobacter Pylori by ste nemali nahrádzať prírodnými prostriedkami.

So súhlasom lekára môžete ako doplnkovú terapiu použiť prírodnú liečbu. To môže zvýšiť účinky konvenčných liekov.

 

a) Probiotiká
 
Probiotiká pomáhajú udržiavať rovnováhu medzi dobrými a zlými črevnými baktériami. Podľa štúdie z roku 2012 môže užívanie probiotík pred alebo po štandardnej liečbe Helicobacter Pylori zlepšiť mieru eradikácie (ničenie choroboplodných organizmov). Antibiotiká zabíjajú dobré aj zlé baktérie vo vašom žalúdku.
 
Probiotiká pomáhajú dopĺňať dobré baktérie. Môžu tiež znížiť vaše riziko vzniku premnoženia kvasiniek. Vedci našli dôkazy, ktoré naznačujú, že baktérie Lactobacillus acidophilus prinášajú najlepšie výsledky.
 
 
b) Zelený čaj
 
Štúdia na myšiach z roku 2009 ukázala, že zelený čaj môže pomôcť zabiť a spomaliť rast baktérií Helicobacter. Štúdia zistila, že konzumácia zeleného čaju pred infekciou zabraňuje zápalu žalúdka. Konzumácia čaju počas infekcie znížila závažnosť gastritídy.
 
 
c) Med
 
Med preukázal antibakteriálne schopnosti proti Helicobacter Pylori. Ďalší výskum podporuje tento záver. Žiadny výskum doteraz nepreukázal, že med dokáže baktérie vyhubiť sám.
 
Výskumníci naznačujú, že používanie medu so štandardnou liečbou môže skrátiť čas liečby.
 
 
d) Olivový olej
 
Olivový olej môže tiež liečiť baktérie Helicobacter Pylori. Štúdia z roku 2007 ukázala, že olivový olej má silné antibakteriálne schopnosti proti ôsmim kmeňom Helicobacter Pylori.
 
Tri z týchto kmeňov sú odolné voči antibiotikám. Olivový olej zostáva stabilný aj v žalúdočnej kyseline.
 
 
e) Koreň sladkého drievka
 
Koreň sladkého drievka je bežným prírodným liekom na žalúdočné vredy. Môže tiež bojovať proti Helicobacter Pylori.
 
Podľa štúdie z roku 2009 koreň sladkého drievka priamo nezabíja baktérie, ale môže pomôcť zabrániť tomu, aby sa prilepili na bunkové steny.
 
 
f) Brokolicové klíčky
 
Zlúčenina v klíčkoch brokolice nazývaná sulforafan môže byť účinná proti Helicobacter Pylori. Výskum na myšiach a ľuďoch naznačuje, že znižuje zápal žalúdka. Môže tiež znížiť kolonizáciu baktérií a jej účinky.
 
 
g) Fototerapia
 
Štúdie ukazujú, že Helicobacter Pylori sú citlivé na svetlo. Fototerapia využíva ultrafialové svetlo, ktoré pomáha eliminovať Helicobacter Pylori v žalúdku.
 
Vedci veria, že fototerapia používaná v žalúdku je bezpečná. Môže byť najvýhodnejšie, keď antibiotiká neprichádzajú do úvahy.

 

9. Čo môžem očakávať z dlhodobého hľadiska?

Mnohým ľuďom infikovaným Helicobacter Pylori ich infekcie nikdy nespôsobujú žiadne ťažkosti.

Ak pociťujete príznaky a dostávate liečbu, váš dlhodobý výhľad je vo všeobecnosti pozitívny. Najmenej štyri týždne po ukončení liečby váš lekár skontroluje, či liečba funguje.

V závislosti od vášho veku a iných zdravotných problémov môže váš lekár použiť test močoviny alebo stolice, aby skontroloval, či vaša liečba fungovala.

Ak sa u vás objavia ochorenia spojené s infekciou Helicobacter Pylori, váš výhľad bude závisieť od ochorenia, od toho, ako skoro bude diagnostikované a od spôsobu liečby.

Možno budete musieť absolvovať viac ako jedno kolo liečby, aby ste zničili baktérie Helicobacter Pylori.

Ak je infekcia stále prítomná po jednom kole liečby, môže sa vrátiť peptický vred alebo zriedkavejšie rakovina žalúdka.

Veľmi málo ľudí infikovaných Helicobacter Pylori dostane rakovinu žalúdka. Ak však máte v rodinnej anamnéze rakovinu žalúdka, mali by ste sa dať testovať na Helicobacter Pylori.

 

 
 
 
Upozornenie:
 
Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.
 

 

 

Zdroj:

https://www.healthline.com

https://www.healthline.com

Everhart JE, et al. (2000). Seroprevalence and ethnic differences in Helicobacter pylori infection among adults in the United States. DOI:
doi.org/10.1086/315384

Helicobacter pylori and cancer. (2013).
cancer.gov

Hildreth CJ, et al. (2008). Helicobacter pylori. DOI:
doi.org/10.1001/jama.300.11.1374

Hooi JKY, et al. (2017). Global prevalence of Helicobacter pylori infection: Systematic review and meta-analysis. DOI:
10.1053/j.gastro.2017.04.022

Kamboj AK, et al. (2017). Helicobacter pylori: The past, present, and future in management. DOI:
10.1016/j.mayocp.2016.11.017

Mayo Clinic Staff. (2017). Helicobacter pylori (H. pylori) infection: Overview.
mayoclinic.org/diseases-conditions/h-pylori/home/ovc-20318744

Mayo Clinic Staff. (2017). Helicobacter pylori (H. pylori) infection: Symptoms and causes.
mayoclinic.org/diseases-conditions/h-pylori/symptoms-causes/dxc-20318746

Peptic ulcers (stomach ulcers). (2014).
niddk.nih.gov

  

Foto:

https://www.shutterstock.com/cs/home

https://stock.adobe.com/sk/