Gangréna: Príznaky, príčiny a liečba

 

Gangréna je odumretie telesného tkaniva v dôsledku nedostatočného prietoku krvi, alebo závažnej bakteriálnej infekcie.

Gangréna nastane, keď sa zastaví prívod krvi do určitých tkanív. Príznaky gangrény sa líšia v závislosti od príčiny. Gangréna môže postihnúť akúkoľvek časť tela, ale zvyčajne začína na prstoch nohy, chodidlách, alebo prstoch rúk. 

V tomto článku sa dočítate:

 

1. Čo je gangréna

Gangréna bežne postihuje ruky a nohy, vrátane prstov na nohách a rukách, ale môže sa vyskytnúť aj vo svaloch a orgánoch vo vnútri tela, ako je napríklad žlčník.

Riziko gangrény je vyššie, ak máte ochorenie, ktoré môže poškodiť vaše cievy a ovplyvniť prietok krvi, ako je cukrovka alebo kôrnatenie tepien (ateroskleróza).

Liečba gangrény zahŕňa chirurgický zákrok na obnovenie prietoku krvi a odstránenie odumretého tkaniva, antibiotiká v prípade infekcie a hyperbarickú oxygenoterapiu. Čím skôr je gangréna identifikovaná a liečená, tým lepšie sú vaše šance na uzdravenie.

diabeticka noha bioliek

2. Príznaky gangrény

Keď gangréna postihuje vašu pokožku, príznaky a symptómy môžu zahŕňať:
  • Zmena farby kože – od bledej po modrú, fialovú, čiernu, bronzovú alebo červenú, v závislosti od typu gangrény, ktorú máte

  • Opuch

  • Pľuzgiere

  • Náhla silná bolesť, po ktorej nasleduje pocit necitlivosti

  • Zapáchajúci výtok vytekajúci z rany

  • Tenká, lesklá pokožka, alebo pokožka bez chĺpkov

  • Pokožka, ktorá je na dotyk chladná alebo studená

 

Ak máte typ gangrény, ktorá postihuje tkanivá pod povrchom vašej kože, ako je plynová gangréna alebo vnútorná gangréna, môžete mať aj horúčku a celkovo sa necítite dobre.

Ak sa choroboplodné zárodky, ktoré spôsobili gangrénu, rozšíria do vášho tela, môže dôjsť k septickému šoku.

 

Príznaky a symptómy septického šoku zahŕňajú:

  • Nízky krvný tlak

  • Horúčka

  • Rýchla srdcová frekvencia

  • Točenie hlavy

  • Dýchavičnosť

  • Zmätok

 

Kedy navštíviť lekára

Gangréna je vážny stav a vyžaduje si akútnu liečbu.

Okamžite zavolajte svojho lekára, ak máte pretrvávajúcu, nevysvetliteľnú bolesť v ktorejkoľvek oblasti tela spolu s jedným alebo viacerými z nasledujúcich príznakov a symptómov:

  • Pretrvávajúca horúčka

  • Zmeny na koži – vrátane zmeny farby, tepla, opuchu, pľuzgierov alebo lézií – ktoré nezmiznú

  • Zapáchajúci výtok vytekajúci z rany

  • Náhla bolesť v mieste nedávneho chirurgického zákroku alebo traumy

  • Pokožka je bledá, tvrdá, studená a znecitlivená

Gangrena

3. Príčiny gangrény

Príčiny gangrény zahŕňajú:

  • Nedostatok krvného zásobenia. Vaša krv dodáva telu kyslík a živiny. Poskytuje tiež vášmu imunitnému systému protilátky na odvrátenie infekcií. Bez správneho prísunu krvi vaše bunky nemôžu prežiť a vaše tkanivo sa rozkladá.

  • Neliečená bakteriálna infekcia môže spôsobiť gangrénu.

  • Traumatické zranenie. Strelné rany alebo drvivé zranenia pri autonehodách môžu spôsobiť otvorené rany, ktoré prepustia baktérie do tela. Ak baktérie infikujú tkanivá a zostanú neliečené, môže dôjsť ku gangréne.

4. Typy gangrény

 

I. Suchá gangréna

Tento typ gangrény zahŕňa suchú a scvrknutú pokožku, ktorá vyzerá hnedo až purpurovo modrá alebo čierna. Suchá gangréna sa môže vyvinúť pomaly.

Najčastejšie sa vyskytuje u ľudí, ktorí majú cukrovku alebo ochorenie krvných ciev, ako je ateroskleróza.

 

II. Vlhká gangréna

Gangréna sa označuje ako mokrá, ak je v postihnutom tkanive bakteriálna infekcia. Opuch, pľuzgiere a mokrý vzhľad sú bežné znaky vlhkej gangrény.

Po ťažkom popálení, omrzlinách alebo úraze sa môže vyvinúť vlhká gangréna. Často sa vyskytuje u ľudí s cukrovkou, ktorí si nevedomky zrania palec na nohe alebo chodidle.

Vlhká gangréna sa musí okamžite liečiť, pretože sa rýchlo šíri a môže byť smrteľná.

 

III. Plynová gangréna

Plynová gangréna typicky postihuje hlboké svalové tkanivo. Ak máte plynovú gangrénu, povrch vašej pokožky môže spočiatku vyzerať normálne.

Keď sa stav zhorší, vaša pokožka môže zblednúť a potom sa zmení na sivú alebo purpurovočervenú. Koža môže vyzerať ako bublinatá a môže vydávať praskavý zvuk, keď na ňu zatlačíte, kvôli plynu v tkanive.

Plynová gangréna je najčastejšie spôsobená infekciou baktériou nazývanou Clostridium perfringens. Baktérie sa zhromažďujú v poranení alebo operačnej rane, ktorá nemá prívod krvi.

Bakteriálna infekcia produkuje toxíny, ktoré uvoľňujú plyn a spôsobujú úmrtie tkaniva. Rovnako ako vlhká gangréna, plynová gangréna je život ohrozujúci stav.

Gangrena 2

 

IV. Vnútorná gangréna

Gangréna, ktorá postihuje jeden alebo viacero vašich orgánov, ako sú črevá, žlčník alebo slepé črevo, sa nazýva vnútorná gangréna.

Tento typ gangrény sa vyskytuje, keď je zablokovaný prietok krvi do vnútorného orgánu – napríklad keď sa vaše črevá vydúvajú cez oslabenú oblasť svalov v oblasti žalúdka (pruh) a krútia sa.

Ak sa vnútorná gangréna nelieči, môže byť smrteľná.

 

V. Fournierova gangréna

Fournierova gangréna postihuje pohlavné orgány. Častejšie sú postihnutí muži, ale tento typ gangrény sa môže vyvinúť aj u žien. Tento typ gangrény spôsobuje infekcia v oblasti genitálií alebo močových ciest.

 

VI. Meleneyho gangréna

Tento zriedkavý typ gangrény - nazývaný tiež progresívna bakteriálna synergická gangréna - je zvyčajne komplikáciou chirurgického zákroku. U ľudí s Meleneyho gangrénou sa jeden až dva týždne po operácii objavia bolestivé kožné lézie.

5. Rizikové faktory

Riziko vzniku gangrény zvyšuje niekoľko faktorov.

 

I. Cukrovka

Ak máte cukrovku, vaše telo neprodukuje dostatok hormónu inzulínu (ktorý pomáha vašim bunkám absorbovať cukor v krvi) alebo je odolné voči účinkom inzulínu.

Vysoká hladina cukru v krvi môže nakoniec poškodiť krvné cievy, znížiť alebo prerušiť prietok krvi do určitej časti tela.

 

II. Ochorenie krvných ciev

Stvrdnuté a zúžené tepny (ateroskleróza) a krvné zrazeniny môžu tiež blokovať prietok krvi do oblasti vášho tela.

 

III. Ťažké zranenie alebo operácia

Akýkoľvek proces, ktorý spôsobuje traumu vašej kože a spodného tkaniva, vrátane zranenia alebo omrzliny, zvyšuje vaše riziko vzniku gangrény, najmä ak máte ochorenie, ktoré ovplyvňuje prietok krvi do poškodenej oblasti.

 

IV. Fajčenie

Ľudia, ktorí fajčia, majú vyššie riziko gangrény.

 

V. Obezita

Obezita často sprevádza cukrovku a cievne ochorenia, ale samotný stres z nadváhy môže tiež stláčať tepny, čo vedie k zníženiu prietoku krvi a zvyšuje riziko infekcie a zlého hojenia rán.

 

VI. Imunosupresia

Ak máte infekciu vírusom ľudskej imunodeficiencie (HIV) alebo ak podstupujete chemoterapiu alebo radiačnú terapiu, schopnosť vášho tela bojovať proti infekcii je narušená.

 

VII. Lieky ktoré sa podávajú injekčne

V zriedkavých prípadoch sa ukázalo, že niektoré lieky a nelegálne drogy, ktoré sa podávajú injekčne, spôsobujú infekciu baktériami, ktoré spôsobujú gangrénu.

Hallux

6. Komplikácie

Gangréna môže viesť k vážnym komplikáciám, ak nie je okamžite liečená. Baktérie sa môžu rýchlo šíriť do iných tkanív a orgánov. Možno budete musieť odstrániť (amputovať) časť tela, aby ste si zachránili život.

 

Prevencia

Tu je niekoľko návrhov, ktoré vám pomôžu znížiť riziko vzniku gangrény:

 

I. Liečte svoju cukrovku

Ak máte cukrovku, uistite sa, že si denne vyšetrujete ruky a nohy na rezné rany, rany a príznaky infekcie, ako je začervenanie, opuch alebo drenáž. Požiadajte svojho lekára, aby vám aspoň raz za rok vyšetril ruky a nohy a snažte sa udržať kontrolu nad hladinou cukru v krvi.

 

II. Schudnite

Nadbytočné kilá vás nielen vystavujú riziku cukrovky, ale tiež vyvíjajú tlak na vaše tepny, obmedzujú prietok krvi a vystavujú vás riziku infekcie a pomalého hojenia rán.

 

III. Prestaňte fajčiť

Chronické užívanie tabakových výrobkov môže poškodiť vaše cievy.

 

IV. Predchádzajte infekciám

Všetky otvorené rany umyte jemným mydlom a vodou a snažte sa ich udržiavať čisté a suché, kým sa nezahoja.

 

V. Dávajte pozor, keď teplota vonku klesne

Omrznutá koža môže viesť ku gangréne, pretože omrzliny znižujú krvný obeh v postihnutej oblasti.

Ak si všimnete, že ktorákoľvek oblasť vašej pokožky po dlhšom vystavení nízkym teplotám zbledla, stvrdla, ochladila a znecitlivela, zavolajte svojho lekára.

 bolesť členka

7. Diagnostika

Testy používané na diagnostiku gangrény zahŕňajú:

 

I. Krvné testy

Abnormálne vysoký počet bielych krviniek je zvyčajne príznakom infekcie. Váš lekár môže tiež nariadiť krvné testy na zistenie prítomnosti špecifických baktérií alebo iných baktérií.

 

II. Testy tkaniva

Testy tekutiny z blistra na koži môžu byť vyšetrené na baktérie, ktoré môžu spôsobiť gangrénu. Váš lekár sa môže pozrieť na vzorku tkaniva pod mikroskopom na príznaky bunkovej smrti.

 

III. Zobrazovacie testy

Röntgenové snímky, počítačová tomografia (CT) a magnetická rezonancia (MRI) môžu zobraziť vaše orgány, krvné cievy a kosti. Váš lekár môže použiť výsledky týchto testov na určenie, ako ďaleko sa gangréna rozšírila po celom tele.

 

IV. Chirurgický zákrok

Chirurgický zákrok sa môže vykonať, aby ste sa lepšie pozreli do tela a zistili, koľko tkaniva je infikovaného.

 Hallux2 bioliek

8. Liečba

Tkanivo, ktoré bolo poškodené gangrénou, sa nedá zachrániť, ale je možné podniknúť kroky, aby sa gangréna nezhoršila. Čím rýchlejšie dostanete liečbu, tým väčšia je vaša šanca na uzdravenie.

Liečba gangrény môže zahŕňať lieky, operáciu alebo hyperbarickú kyslíkovú terapiu - alebo kombináciu týchto terapií - v závislosti od závažnosti vášho stavu.

 

I. Lieky

Lieky na liečbu bakteriálnej infekcie (antibiotiká) sa podávajú intravenózne alebo sa užívajú ústami. Na zmiernenie bolesti sa môžu podávať lieky proti bolesti.

 

II. Chirurgia alebo iné postupy

V závislosti od typu gangrény, ktorú máte, a jej závažnosti, možno budete potrebovať viac ako jednu operáciu. Operácia gangrény zahŕňa:

 

a) Debridement

Tento typ operácie sa vykonáva na odstránenie infikovaného tkaniva a zastavenie šírenia infekcie. Váš lekár môže tiež vykonať operáciu na opravu poškodených alebo chorých krvných ciev, aby sa obnovil prietok krvi do infikovanej oblasti.

Váš lekár vám môže predpísať určité antibiotiká, kým sa infekcia nevylieči.

 

b) Amputácia

V závažných prípadoch gangrény môže byť potrebné chirurgicky odstrániť (amputovať) infikovanú časť tela - ako je palec na nohe, prst, ruka alebo noha. Neskôr vám môže byť vyhotovená umelá končatina (protéza).

 

c) Kožný štep (rekonštrukčná chirurgia)

Niekedy je potrebná operácia na opravu poškodenej kože alebo na zlepšenie vzhľadu jaziev súvisiacich s gangrénou. Takáto operácia sa môže vykonať pomocou kožného štepu.

Počas kožného štepu váš lekár odstráni zdravú kožu z inej časti vášho tela – zvyčajne miesta skrytého vaším oblečením – a opatrne ju vloží po postihnutej oblasti. Zdravá koža môže byť držaná na mieste obväzom alebo niekoľkými malými stehmi.

Kožný štep je možné vykonať iba vtedy, ak je oblasť dostatočne prekrvená.

 

III. Hyperbarická oxygenoterapia

Hyperbarická oxygenoterapia sa vykonáva v komore natlakovanej čistým kyslíkom. Zvyčajne ležíte na čalúnenom stole, ktorý sa zasúva do priehľadnej plastovej trubice.

Tlak vo vnútri komory sa pomaly zvýši na približne 2,5-násobok normálneho atmosférického tlaku.

Keď ste bezpečne vystavený zvýšenému tlaku a kyslíku, vaša krv môže prenášať viac kyslíka. Krv bohatá na kyslík spomaľuje rast baktérií, ktoré žijú v tkanive bez kyslíka a pomáha infikovaným ranám ľahšie sa hojiť.

Liečba gangrény zvyčajne trvá asi 90 minút. Možno budete potrebovať dve až tri opakovania každý deň, kým infekcia nezmizne.

 

 

 
 
Upozornenie:
 
Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.
 
 
 
Zdroje:
 

https://www.mayoclinic.org

Usatine RP, et al., eds. Dry gangrene. In: The Color Atlas and Synopsis of Family Medicine. 3rd ed. McGraw Hill; 2019. https://accessmedicine.mhmedical.com. Accessed Jan. 27, 2021.

Stevens D, et al. Clostridial myonecrosis. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Jan. 26, 2021.

Jameson JL, et al., eds. Gas gangrene and other clostridial infections. In: Harrison's Principles of Internal Medicine. 20th ed. McGraw Hill; 2018. https://accessmedicine.mhmedical.com. Accessed Jan. 27, 2021.

Mechem CC, et al. Hyperbaric oxygen therapy. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Jan. 26, 2021.

Novara E, et al. Severe acute dried gangrene in COVID-19 infection: A case report. European Review for Medical and Pharmacological Sciences. 2020; doi:10.26355/eurrev_202005_21369.

Kang S, et al., eds. Necrotizing fasciitis, necrotizing cellulitis, and myonecrosis. In: Fitzpatrick's Dermatology. 9th ed. McGraw Hill; 2019. https://accessmedicine.mhmedical.com. Accessed Jan. 27, 2021.

Papadakis MA, et al., eds. Bacterial and chlamydial infections. In: Current Medical Diagnosis & Treatment 2021. 60th ed. McGraw Hill; 2021. https://accessmedicine.mhmedical.com. Accessed Jan. 27, 2021.

Singh P, et al. Disseminated intravascular coagulation: A devastating systemic disorder of special concern with COVID-19. Dermatologic Therapy. 2020; doi:10.1111/dth.14053.

Conte MS, et al. Global vascular guidelines on the management of chronic limb-threatening ischemia. European Journal of Vascular and Endovascular Surgery. 2019; doi:10.1016/j.ejvs.2019.05.006.

 

Obrázky:

https://www.shutterstock.com/cs/home

https://stock.adobe.com/sk