Cholesterol: Všetko čo by ste mali o ňom vedieť

 

Cholesterol je mastná látka, ktorá sa vyskytuje v každej bunkovej membráne a je nevyhnutný pre správne fungovanie tela.

Existujú dva druhy cholesterolu: LDL cholesterol, známy aj ako "zlý" cholesterol, a HDL cholesterol, známy ako "dobrý" cholesterol. LDL cholesterol sa môže nahromadiť v cievach a spôsobovať aterosklerózu, ktorá môže viesť k srdcovým ochoreniam a mŕtvici.

Naopak, HDL cholesterol pomáha odstraňovať LDL cholesterol z ciev a tým znižuje riziko srdcových ochorení. Cholesterol sa v tele produkuje samostatne a je tiež prítomný v strave, najmä v potravinách bohatých na živočíšne tuky.

Je dôležité sledovať hladinu cholesterolu v krvi a udržiavať ju v normálnych hodnotách prostredníctvom zdravej stravy a pravidelného cvičenia.

V tomto článku sa dočítate:

 

1. Čo je to cholesterol?

Cholesterol je voskovitá látka podobná tuku, ktorú vaša pečeň produkuje prirodzene. Je nevyhnutný pre tvorbu bunkových membrán, určitých hormónov a vitamínu D.
 
Cholesterol sa nerozpúšťa vo vode, takže nemôže sám cestovať krvným obehom. Preto vaša pečeň produkuje lipoproteíny, aby vám pomohla transportovať cholesterol.
 
Lipoproteíny sú častice vyrobené z tukov a bielkovín. Prenášajú cholesterol a triglyceridy (iný typ lipidov) v krvnom obehu. Dve hlavné formy lipoproteínov sú lipoproteíny s nízkou hustotou (LDL) a lipoproteíny s vysokou hustotou (HDL).
 
Ak vaša krv obsahuje príliš veľa LDL cholesterolu (cholesterolu prenášaného lipoproteínom s nízkou hustotou), hovoríme o vysokom cholesterole. Ak sa vysoký cholesterol nelieči, môže viesť k mnohým zdravotným problémom, vrátane infarktu alebo mozgovej príhody.
 
Vysoký cholesterol zvyčajne nespôsobuje žiadne príznaky. Preto je dôležité pravidelne kontrolovať hladinu cholesterolu.
 

2. LDL cholesterol alebo „zlý cholesterol“

Lipoproteín s nízkou hustotou (LDL) sa často nazýva „zlý cholesterol“. Prenáša cholesterol do vašich tepien. Ak sú vaše hladiny LDL cholesterolu príliš vysoké, môže sa hromadiť na stenách vašich tepien.
 
Nahromadenie je tiež známe ako cholesterolový plak. Tento povlak môže zúžiť vaše tepny, obmedziť prietok krvi a zvýšiť riziko vzniku krvných zrazenín. Ak krvná zrazenina blokuje tepnu vo vašom srdci alebo mozgu, môže to spôsobiť infarkt alebo mŕtvicu.
 
Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb má viac ako tretina dospelých zvýšené hladiny LDL cholesterolu.
 
srdcový infarkt

3. HDL cholesterol alebo „dobrý cholesterol“

Lipoproteín s vysokou hustotou (HDL) sa niekedy nazýva „dobrý cholesterol“. Pomáha vracať LDL cholesterol do pečene, aby sa z tela odstránil.
 
To pomáha zabrániť hromadeniu cholesterolových plakov vo vašich tepnách. Ak máte zdravú hladinu HDL cholesterolu, môže to pomôcť znížiť riziko vzniku krvných zrazenín, srdcových chorôb a mozgovej príhody.
  

4. Triglyceridy

Triglyceridy sú ďalším typom lipidov, líšia sa od cholesterolu. Aj keď vaše telo využíva cholesterol na tvorbu buniek a určitých hormónov, triglyceridy využíva ako zdroj energie.

Keď zjete viac kalórií, ako vaše telo dokáže ihneď použiť, telo premení tieto kalórie na triglyceridy. Triglyceridy telo skladuje vo vašich tukových bunkách a na ich cirkuláciu využíva lipoproteíny.

Ak pravidelne prijímate viac kalórií, ako vaše telo dokáže spotrebovať, môže sa vaša hladina triglyceridov zvýšiť. To môže zvýšiť riziko vzniku niekoľkých zdravotných problémov vrátane srdcových chorôb a mozgovej príhody.

Váš lekár môže pomocou jednoduchého krvného testu zmerať hladinu triglyceridov a hladinu cholesterolu.

 

5. Nechajte si skontrolovať hladinu cholesterolu

Ak máte viacej ako 20 rokov odporúča sa nechať si skontrolovať hladinu cholesterolu aspoň raz za 4-6 rokov. Ak ste v minulosti mali vysoký cholesterol alebo iné rizikové faktory pre srdcovo-cievne ochorenia, lekár vám môže odporučiť, aby ste si nechali častejšie testovať hladinu cholesterolu.

Váš lekár môže zmerať vašu celkovú hladinu cholesterolu, ako aj hladinu LDL cholesterolu, HDL cholesterolu a triglyceridov. Vaša celková hladina cholesterolu je celkové množstvo cholesterolu v krvi.

Zahŕňa LDL a HDL cholesterol. Ak sú vaše hladiny celkového cholesterolu alebo LDL cholesterolu príliš vysoké, váš lekár vám diagnostikuje vysoký cholesterol. Vysoký cholesterol je obzvlášť nebezpečný, keď máte príliš vysoké hladiny LDL a HDL.

 
Graf hladín cholesterolu
 
 
 



dobré hodnoty

zlé hodnoty

celkový cholesterol

 menej ako 5,2 mmol / l

 viac ako 5,2 mmol / l

 HDL

 viac ako 1,3 mmol / l

 menej ako 1,3 mmol / l

 LDL

 menej ako 3 mmol / l

 viac ako 3 mmol / l

 triglyceridy

 menej ako 2 mmol / l

 viac ako 2 mmol / l

 
 

 

 

 

6. Príznaky vysokého cholesterolu

Vo väčšine prípadov je vysoký cholesterol „tichým“ problémom, pretože nespôsobuje žiadne príznaky. Mnoho ľudí si ani neuvedomuje, že má vysoký cholesterol, kým sa u nich nevyvinú vážne komplikácie, ako napríklad srdcový infarkt alebo mozgová príhoda.
 
Preto je dôležitá pravidelná kontrola cholesterolu. Ak máte 20 rokov alebo viac, poproste svojho lekára o kontrolu hladiny cholesterolu.
 
bolest brucha bioliek

7. Príčiny vysokého cholesterolu

Konzumácia príliš veľkého množstva potravín s vysokým obsahom cholesterolu, nasýtených tukov a tukov môže zvýšiť riziko vzniku vysokého cholesterolu. K vysokej hladine cholesterolu môžu prispieť aj ďalšie faktory životného štýlu. Medzi tieto faktory patrí nečinnosť a fajčenie.

Vaša genetika môže tiež ovplyvniť vaše šance na vývoj vysokého cholesterolu. Gény sa prenášajú z rodičov na deti. Určité gény poskytujú telu pokyny, ako spracovať cholesterol a tuky. Ak majú vaši rodičia vysoký cholesterol, máte vyššie riziko, že ho budete mať tiež.

V zriedkavých prípadoch je vysoký cholesterol spôsobený hypercholesterolémiou. Táto genetická porucha bráni vášmu telu odstraňovať LDL cholesterol. Podľa Národného výskumného ústavu pre ľudský genóm má väčšina dospelých s týmto ochorením hladinu celkového cholesterolu nad 300 mg / dl a hladinu LDL nad 200 mg / dl.

Ďalšie zdravotné ťažkosti, ako je cukrovka a hypotyreóza, môžu tiež zvýšiť riziko vzniku vysokého cholesterolu a súvisiacich komplikácií.

 

8. Rizikové faktory vysokého cholesterolu

Môžete mať vyššie riziko vzniku vysokej hladiny cholesterolu, ak:
 
Vysoký cholesterol môžu mať ľudia všetkých vekových skupín, pohlaví a etnických skupín.
 
Zlcovy_zachvat_bioliek

9. Komplikácie spôsobené vysokým cholesterolom

Ak sa vysoký cholesterol nelieči, môže spôsobiť hromadenie cholesterolového  povlaku vo vašich tepnách. V priebehu času vám tento plak môže zúžiť tepny. Tento stav je známy ako ateroskleróza.
 
Ateroskleróza je vážny stav. Môže obmedziť prietok krvi cez vaše tepny. Taktiež zvyšuje riziko vzniku nebezpečných krvných zrazenín.
 
 
Ateroskleróza môže mať za následok mnoho život ohrozujúcich komplikácií, ako napríklad:
 

10. Ako diagnostikovať vysoký cholesterol

Na meranie hladín cholesterolu vám lekár urobí jednoduchý krvný test. Na vykonanie tohto testu vám váš lekár alebo iný zdravotnícky pracovník vezme vzorku krvi.
 
Túto vzorku pošlú do laboratória na analýzu. Keď budú výsledky vašich testov k dispozícii, oznámia vám, či sú vaše hladiny cholesterolu alebo triglyceridov príliš vysoké.
 
V rámci prípravy na tento test vás lekár môže požiadať, aby ste pred testom nejedli alebo nepili najmenej 12 hodín.
 

11. Ako znížiť hladinu cholesterolu

Ak máte vysoký cholesterol, lekár vám môže odporučiť zmenu životného štýlu, ktorá vám pomôže znížiť jeho hladinu. Môže napríklad odporučiť zmeny v strave, pohybové aktivity, alebo prestať fajčiť. Váš lekár môže tiež predpísať lieky alebo inú liečbu, ktorá vám pomôže znížiť hladinu cholesterolu.
 

Zníženie cholesterolu diétou

Váš lekár vám môže odporučiť zmeny v stravovaní s cieľom dosiahnuť a udržať zdravú hladinu cholesterolu. 
 
 
Môžu vám napríklad poradiť, aby ste:
  • obmedzili príjem potravín s vysokým obsahom cholesterolu, nasýtených tukov a tukov

  • preferovali viacej jedlo bohaté na bielkoviny, ako je kuracie mäso, ryby a strukoviny

  • jedli širokú škálu jedál s vysokým obsahom vlákniny, ako je ovocie, zelenina a celozrnné výrobky

  • namiesto vyprážaných jedál preferovali viacej dusené, grilované a pečené jedlá

  • vyhýbali sa rýchlym občerstveniam

 
Potraviny s vysokým obsahom cholesterolu, nasýtených tukov alebo trans-mastných tukov zahŕňajú:
  • červené mäso, vaječné žĺtky a mliečne výrobky s vysokým obsahom tuku

  • spracované potraviny hlboko vyprážané jedlá, ako sú zemiakové lupienky, cibuľové krúžky a vyprážané kuracie mäso

  • niektoré pečivo

 
Konzumácia rýb a iných potravín, ktoré obsahujú omega-3 mastné kyseliny, môže tiež pomôcť znížiť hladinu LDL cholesterolu. Napríklad losos, makrela a sleď sú bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín. Vlašské orechy, mandle, mleté ​​ľanové semiačka a avokádo tiež obsahujú omega-3 mastné kyseliny.
 
bolesť žlčníka bioliek

12. Akým potravinám s vysokým obsahom cholesterolu sa treba vyhnúť

Cholesterol v strave sa nachádza v živočíšnych produktoch, ako sú mäso, vajcia a mliečne výrobky. Na pomoc pri liečbe vysokého cholesterolu obmedzte príjem jedál s vysokým obsahom cholesterolu.
 
 
Napríklad nasledujúce produkty obsahujú vysoké hladiny cholesterolu:
  • mastné kusy červeného mäsa

  • pečeň

  • vajcia, hlavne žĺtky

  • mliečne výrobky s vysokým obsahom tuku, ako napríklad plnotučné syry, mlieko, zmrzlina a maslo
 

13. Lieky na cholesterol

V niektorých prípadoch môže lekár predpísať lieky, ktoré vám pomôžu znížiť hladinu cholesterolu.
 
Statíny sú najčastejšie predpisovanými liekmi na vysoký cholesterol. Blokujú vašu pečeň v produkcii väčšieho množstva cholesterolu.
 

14. Ako prirodzene znížiť hladinu cholesterolu

V niektorých prípadoch môžete znížiť hladinu cholesterolu bez užívania liekov. Napríklad zaraďte do jedálnička výživnú stravu, pravidelne cvičte a vyhnite sa fajčeniu tabakových výrobkov.
 
Niektoré bylinné a výživové doplnky môžu pomôcť znížiť hladinu cholesterolu. Napríklad:
  • cesnak

  • hloh

  • astragalus

  • červená fermentovaná ryža

  • ovsené otruby, ktoré sa nachádzajú v ovsených vločkách

  • mleté ​​ľanové semienka

 

Úroveň dôkazov podporujúcich tieto tvrdenia sa však líši. Americký úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) neschválil žiadny z týchto produktov na liečbu vysokého cholesterolu.
 
Preto je potrebný ďalší výskum, aby sa zistilo, či môžu hore uvedené výživové doplnky pomôcť pri liečbe vysokého cholesterolu. Pred užitím akýchkoľvek bylinných alebo výživových doplnkov sa vždy poraďte so svojím lekárom. V niektorých prípadoch môžu interagovať s inými liekmi, ktoré užívate.
 

15. Ako zabrániť vysokému cholesterolu

Genetické rizikové faktory vysokého cholesterolu nie je možné regulovať. Faktory životného štýlu sa však dajú zvládnuť.
 
 
Na zníženie rizika vzniku vysokého cholesterolu:
  • Jedzte výživnú stravu s nízkym obsahom cholesterolu a živočíšnych tukov a s vysokým obsahom vlákniny

  • Vyvarujte sa nadmernej konzumácie alkoholu

  • Udržujte si zdravú váhu

  • Cvičte pravidelne

  • Nefajčite

 

Záver

Ak sa vysoký cholesterol nelieči, môže spôsobiť vážne zdravotné problémy alebo dokonca smrť. Liečba vám však môže pomôcť tento stav zvládnuť a v mnohých prípadoch vám pomôže vyhnúť sa komplikáciám.

Ak sa chcete dozvedieť, či máte vysoký cholesterol, požiadajte svojho lekára, aby vám skontroloval hladinu cholesterolu. Ak vám diagnostikujú vysoký cholesterol, opýtajte sa ho na možnosti liečby.

Ak chcete znížiť riziko komplikácií z vysokého cholesterolu, osvojte si návyky zdravého životného štýlu a postupujte podľa plánu liečby odporúčaného lekárom. Správne vyvážená strava, pravidelné cvičenie a vyhýbanie sa tabakovým výrobkom vám môžu pomôcť dosiahnuť a udržať zdravú hladinu cholesterolu.

 
 
 
 

Upozornenie:

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.
 
 
 
 
Zdroje:

 

https://www.healthline.com

Causes of high cholesterol (2017).

http://www.heart.org

Conditions we treat: High cholesterol (hyperlipidemia). (n.d.).
org/heart_vascular_institute/

Daniels SR, et al. (2012). Expert panel on integrated guidelines for cardiovascular health and risk reduction in children and adolescents: Summary report.
nih.gov

 

Foto: 

https://www.shutterstock.com/cs/home