Bolesť nôh: Príznaky, príčiny a liečba

 
Bolesť nôh môže byť spôsobená rôznymi príčinami, od banálnych až po závažné zdravotné problémy.
 
Môže sa vyskytnúť v ktorejkoľvek časti nohy, vrátane chodidla, členka, lýtka, stehna alebo kolena. Časté príčiny bolesti nôh sú únava, nadmerná fyzická aktivita, nosenie tesných alebo nevhodných topánok, ako aj vývojové problémy alebo ochorenia.
 
V tomto článku sa budeme zaoberať rôznymi príčinami bolesti nôh a spôsobmi, ako ju môžete zmierniť a liečiť.

V tomto článku sa dočítate: 

 

1. Bolesť nôh

Bolesť nôh je častým príznakom traumy alebo choroby. Existuje veľa príčin bolesti v nohách. Medzi traumatické príčiny patria športové úrazy. Ďalšie príčiny môžu súvisieť s cievami, nervami, svalmi, kĺbmi, mäkkými tkanivami alebo kosťami. 

Priebeh liečby závisí od príčiny bolesti v nohe. Bolesť v nohe sa často dá liečiť doma, ale ak je bolesť náhla, silná alebo pretrváva alebo ak sa vyskytnú ďalšie príznaky, môže byť nevyhnutná lekárska pomoc. 

Tento článok sa zameriava na niektoré bežné príčiny bolesti nôh a niektoré domáce druhy liečby.

 ploche nohy 2

2. Príčiny bolesti nôh

Bolesti nôh možno väčšinou klasifikovať ako neurologické, muskuloskeletálne alebo vaskulárne, alebo sa môžu prekrývať.

I. Muskuloskeletálna bolesť 

Príkladom je krepitus rozpoznateľný praskajúcim zvukom v kolene alebo artritída, autoimunitné ochorenie postihujúce kĺby v oblasti bedier, kolien alebo členkov.

Ak je sval, šľacha alebo väzivo namáhané, napríklad pri páde, bude akákoľvek bolesť muskuloskeletálna. Problémy s pohybovým aparátom sú aj nočné kŕče, kompartment syndróm a stresové zlomeniny.

II. Bolesť ciev

Medzi príčiny patrí periférne arteriálne ochorenie, žilová trombóza, celulitída, infekcie, kŕčové žily a kŕčové ekzémy, kde bolesť sprevádza sfarbenie kože.

III. Neurologická bolesť

Medzi tieto stavy patrí syndróm nepokojných nôh, pri ktorom sa nohy nekontrolovateľne trhajú, neuropatia alebo poškodenie nervov a bolesť sedacieho nervu. Neurologická bolesť môže byť prítomná aj pri odpočinku.

 diabeticka noha bioliek

3. Čo je bolesť nôh

Bolesť nastáva, keď nervy reagujú na podnety, ako sú vysoký tlak, vysoké alebo nízke teploty a chemikálie, ktoré sa môžu uvoľniť poškodením tkaniva. 

Bolesť v nohe môže byť ostrá, tupá, znecitlivená, brnenie, pálenie.

Môže byť akútna, to znamená náhla a krátkodobá, alebo tiež chronická a trvalá. Závažnosť možno hodnotiť na stupnici od 1 do 10 alebo od miernej po ťažkú. 

Zranenie utrpené počas športovej hry alebo pri nehode je zvyčajne akútne a traumatické.

Osoba môže často identifikovať príčinu. Ďalšie príčiny ako je periférne arteriálne ochorenie, sa zvyknú časom zväčšovať, hoci človek môže byť schopný presne určiť nástup bolesti.

Niektoré športové úrazy sa časom hromadia, napríklad zranenia z opakovaného preťaženia a stresové zlomeniny. Traumatické poranenia sa tiež môžu stať dlhodobými alebo chronickými problémami, ak jedinec neodpočíva alebo nevyhľadá liečbu.
 
Je dôležité uvedomiť si, čo sa dialo pred a v čase, keď sa objavili bolesti nôh, pretože to môže pomôcť pri rozhodovaní o tom, kedy vyhľadať lekársku pomoc.
 
 
bolesť členka

4. Typy bolesti nôh

Rôzne príčiny bolesti nôh môžu mať podobné príznaky. Stanovenie správnej diagnózy zvyšuje šance na primeranú liečbu, ak je to potrebné. Identifikácia symptómov a ich nástup môže pomôcť nájsť vhodnú diagnózu.

a) Kŕče v nohách a presilený sval

Presilený sval sú prechodné epizódy bolesti, ktoré môžu trvať niekoľko minút. Sval, zvyčajne lýtko v zadnej časti dolnej časti nohy, sa napne a prejde do spazmu.
 
Kŕče sú častejšie v noci a u starších ľudí. Odhaduje sa, že 1 z 3 ľudí vo veku nad 60 rokov má nočné kŕče a 40% má viac ako 3x kŕč týždenne.

b) Periférne arteriálne ochorenie

Periférne arteriálne ochorenie môže spôsobiť bolesť nohy v dôsledku zlého obehu. Bez liečby môže byť smrteľná. Kľúčovým príznakom je prerušovaná klaudikácia (krívanie).
 
Krívanie vedie k obmedzeniu prívodu krvi do svalov nôh. Výsledný nedostatok kyslíka a živín spôsobuje bolesť.
 
 
Krívanie zahŕňa:
 

kŕčová bolesť svalov pri cvičení alebo námahe

bolesť v oblasti zadku, stehien, lýtok a chodidiel

bolesť pri chôdzi alebo lezení

 
krvna zrazenina

c) Trombóza

Trombóza sa môže objaviť po dlhom sedení, napríklad pri diaľkovom lete. Príznaky zahŕňajú opuch a pocit horúčavy, bolesti na jednej strane nohy.
 
Zrazenina sa môže rozpustiť sama, ale ak má osoba závraty a náhlu dýchavičnosť, alebo ak vykašliava krv, je nevyhnutná okamžitá pomoc.

d) Zlomeniny a stresové zlomeniny

Silný tlak, napríklad pri páde, môže viesť k zlomeninám. Niektoré zlomeniny sú ľahko a okamžite viditeľné, s výraznými podliatinami, opuchmi a deformáciami. Títo ľudia zvyčajne dostanú urgentnú lekársku pomoc.
 
Stresové zlomeniny sú malé zlomeniny, ktoré môžu byť výsledkom opakovaných stresov pri športe, často vtedy, keď intenzita aktivity rastie príliš rýchlo.

e) Zápal kolenného svalu

Spôsobuje bolesť kolena pri behu z kopca. Je spôsobené zápalom šľachy kolena, ktorá je dôležitá pre stabilitu kolena.
 

f) Bolesť hamstringov

Bolesť hamstringov, ktorá je často spojená s behom, môže viesť k akútnej bolesti v zadnej časti stehenného svalu, zvyčajne v dôsledku čiastočného roztrhnutia.
 
Vypätie sa zvyčajne vyvinie z dôvodu nedostatočného tréningu flexibility, preťaženia alebo neohriatia sa pred aktivitou. Pokračovanie v cvičení, keď ste zranení, zvyšuje riziko.

g) Syndróm kompartmentu

Ak poranenie nohy vedie k opuchu, môže nebezpečná úroveň tlaku vo svaloch viesť k akútnemu alebo chronickému syndrómu kompartmentu.
 
Môže to byť spôsobené zlomeninou alebo silnými podliatinami.
 
V závažných prípadoch môžu po včasnej bolesti nasledovať necitlivosť a ochrnutie. Môže to mať za následok trvalé poškodenie svalov.

h) Bolesť sedacieho nervu

Ischias sa vyskytuje, keď je vyvíjaný tlak na nerv, často v chrbtici, čo vedie k bolestiam, ktoré vedú od bedra k nohe. Môže sa to stať, keď je nerv „zovretý“ vo svalovom kŕči.

i) Rakovina vaječníkov

Rakovina vaječníkov môže viesť k bolesti a opuchom nôh.
 
bazalny metabolizmus

5. Domáca liečba

Mnoho prípadov bolesti nôh je možné vyliečiť doma, bez lekárskeho zásahu.
 
 
Domáca liečba pri svalových kŕčoch
 
Ak sú vylúčené vážne príčiny kŕčov, môžu byť vhodné svojpomocné opatrenia. Lieky proti bolesti nezlepšia kŕče v nohách, pretože začnú náhle, ale môže pomôcť strečing a masáž.
 
 
Ako zabrániť kŕčom:
  • pred cvičením a po ňom sa vždy natiahnite a zahrejte

  • zabráňte dehydratácii tým, že budete piť 8 až 12 pohárov vody denne

  • pravidelne nohy naťahujte a masírujte
 

6. Liečba úrazov pri športe

Drobné športové zranenia, ako sú podvrtnutie a natiahnutie nôh, môžete liečiť:
  • doprajte si odpočinok, aby sa zabránilo ďalšiemu zraneniu a čas potrebný pre hojenie

  • na zmiernenie opuchov, zápalov a bolesti aplikujte ľad 20 minút zabalený v handričke, teda ho neprikladajte priamo na pokožku.

  • na zmiernenie opuchov a bolesti používajte elastický obväz

  • zdvihnite nohu nad úroveň srdca, aby sa znížil opuch a bolesť
 
Pri bolesti môžu pomôcť lieky nesteroidné protizápalové lieky, ale ak bolesť pretrváva dlhšie ako 72 hodín, je potrebné vyhľadať lekársku pomoc odborníka.
 
Návrat k aktivite by mal byť odstupňovaný podľa jej intenzity, aby sa bezpečne vybudovala flexibilita, sila a vytrvalosť.

Problémy s krvným obehom

Pri klaudikácii a iných príznakoch vaskulárnych chorôb je potrebná lekárska starostlivosť kvôli riziku srdcového infarktu alebo mozgovej príhody.
 
 
Na zníženie kardiovaskulárnych rizikových faktorov sa ľuďom odporúča:
  • vyhnúť sa fajčeniu alebo prestať fajčiť

  • cvičte mierne, podľa odporúčaní lekára

  • kontrolovať hladinu cukru v krvi, cholesterol a lipidy

  • kontrolovať krvný tlak

  • cvičenie a zdravá strava sú prospešné.

 
Bolesť v nohe má veľa rôznych príčin a príznaky sa často prekrývajú. Ak pretrvávajú, zhoršujú sa alebo sťažujú život, mal by ste vyhľadať lekára.
 
 
 
Upozornenie:
 
Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.
 
 
 
Zdroj:
 

1. Ankle Injury | Sports Medicine Australia (sma.org.au)

2. Ankle Pain: Causes, Home Remedies, and Prevention (healthline.com)

3. Leg pain: Types, causes, and home treatment (medicalnewstoday.com)

 

Foto: 
 
https://www.shutterstock.com/cs/home