Bolesť kostrče: Príčiny, príznaky a liečba bolesti kostrče

 
Bolesť kostrče môže mať mnoho príčin, ako napríklad sedavý životný štýl, nadmerná fyzická záťaž, alebo ochorenia ako je artritída.
 
Príznaky bolesti kostrče zahŕňajú bolesti v oblasti kostrče, ťažkosti pri chôdzi, zhoršenú pohyblivosť a opuchy v postihnutej oblasti. Diagnostika bolesti kostrče zahŕňa vyšetrenie lekárom, röntgenové vyšetrenie, MRI alebo CT sken.
 
Liečba bolesti kostrče závisí od príčiny a môže zahŕňať liečbu liekmi, fyzioterapiu a v prípade závažných prípadov aj chirurgický zákrok. 

V tomto článku sa dočítate:

 

1. Bolesť kostrče

Pravdepodobne ste nikdy nemysleli na svoju kostrč, kým vás nezačala bolieť.

Bolesť kostrče sa sústreďuje na úplnom spodku chrbtice, priamo nad zadkom, kde sa nachádza táto viacsegmentová kosť.

Kostrč je malá, ale má niekoľko dôležitých úloh. Pomáha vám stabilizovať sa, keď sedíte. Cez kostrč tiež prechádza veľa šliach, svalov a väzov.

Bolesť v kostrči sa nazýva kokcygodýnia. Bolesť z poranenej kostrče sa môže pohybovať od miernej až po intenzívnu bolesť.

Bolesť sa môže zhoršiť, keď si sadnete, vstanete zo stoličky alebo keď sa pri sedení opriete.

Bolesť môžete cítiť aj pri pohlavnom styku. Ženy môžu počas menštruácie pociťovať nepohodlie. Niekedy môže bolesť vystreľovať až do nôh. Státie alebo chôdza by mali zmierniť tlak na vašu kostrč a zmierniť bolesť.

 bolest krizov

2. Príčina bolesti kostrče

Po dlhom sedení na tvrdej lavici alebo inom nepohodlnom povrchu vás mohla začať bolieť chrbtica.

Pády a iné traumy môžu spôsobiť modriny, vykĺbenie alebo zlomeniny kostrče.

Poškodenie kĺbov z opakujúcich sa pohybov alebo všeobecné opotrebovanie v dôsledku starnutia môže tiež prispieť k bolestiam kostrče.

Počas posledného trimestra tehotenstva sa väzy spojené s kostrčou a okolo nej prirodzene uvoľňujú, aby uvoľnili miesto pre dieťa. To je dôvod, prečo je u žien asi päťkrát väčšia pravdepodobnosť, že budú pociťovať bolesť častejšie ako muži.

Ak trpíte nadváhou, ste tiež náchylnejší na problémy s kostrčou. V zriedkavých prípadoch môže byť príčinou bolesti kostrče infekcia alebo nádor.

3. Čo mám robiť, ak ma bolí kostrč?

Ak je bolesť závažná alebo trvá dlhšie ako niekoľko dní, navštívte svojho lekára. Bolesť kostrče väčšinou nie je vážna.

Niekedy môže byť príznakom zranenia. Vo veľmi zriedkavých prípadoch môže byť bolesť kostrč príznakom rakoviny.

Röntgenový snímok alebo MRI vyšetrenie môžu vylúčiť príznaky zranenia, ako je zlomenina kosti alebo nádor, ktorý tlačí na kosť. Röntgenové snímky môžu byť urobené v sede aj v stoji, aby sa ukázali možné problémy s vašou kostrčou v rôznych polohách.

Lekár tiež ohmatá danú oblasť, či neobsahuje výrastky, ktoré by mohli vyvíjať tlak na vašu kostrč.

 Spinalna stenoza

4. Liečba bolesti kostrče pomocou voľne predajných liekov

Bolesť by mala ustúpiť do niekoľkých týždňov, no niekedy to môžu byť aj mesiace.

Môžete vyskúšať voľne predajné nesteroidné protizápalové lieky na zmiernenie nepohodlia, kým sa vaša kostrč nezahojí.

Pri silnejšej bolesti môže váš lekár do oblasti vstreknúť lokálne anestetikum, nervový blok alebo steroidný liek. Niektorí ľudia dostávajú kombináciu anestetík a steroidných injekcií.

Nezabudnite prediskutovať možnosti liečby so svojím lekárom.

a) Sediaca poloha na liečbu bolesti kostrče

Ak chcete zmierniť nepohodlie, sadnite si na vyhrievaciu podložku alebo ľadový obklad alebo choďte na masáž. Dôležitý je aj spôsob, akým sedíte.

Zlé držanie tela môže spôsobiť príliš veľký tlak na kostrč. Sadnite si chrbtom k stoličke a chodidlá majte na podlahe, aby ste odľahčili svoju kostrč.

Keď si idete sadnúť, nakloňte sa dopredu. Môžete tiež sedieť na špeciálnom vankúši v tvare šišky alebo klinovom vankúši, aby ste uvoľnili tlak na citlivú oblasť.

b) Fyzikálna terapia na liečbu bolesti kostrče

Fyzioterapeut vám môže ukázať cvičenia na posilnenie svalov, ktoré podporujú vašu driekovú kosť. Patria sem svaly panvového dna.

Môžete tiež vyskúšať techniku ​​nazývanú mabilizácia kostrče. Postup pri mobilizácii kostrče: Cieľom terapie je uvoľnenie stiahnutých svalov v oblasti rekta a kostrče  uvoľnením svalov prstom terapeuta cez konečník. 

c) Chirurgický zákrok

Ak žiadna liečba nezabrala, váš lekár môže odporučiť operáciu ako poslednú možnosť na odstránenie časti alebo celej kostrče. Tento postup sa nazýva kokcygektómia.

Chirurgický zákrok nie vždy funguje okamžite. Môže to chvíľu trvať, kým bolesť zmizne. V niektorých prípadoch vôbec oiperácia nemusí zabrať. Operácia môže tiež niesť riziká, ako je infekcia.

Či podstúpiť operáciu alebo nie, je rozhodnutie, ktoré musíte urobiť veľmi opatrne so svojím lekárom.

Začnite s domácimi opatreniami na zmiernenie bolesti, ako sú protizápalové lieky, teplo a masáže. Ak vás stále bolí kostrč, poraďte sa so svojím lekárom, ktorý vám môže pomôcť nájsť spôsob liečby, ktorá vám vyhovuje.

d) Cvičenie a strečing proti bolestiam kostrče

Aj keď neexistuje okamžitý liek na bolesť kostrče, niektoré cvičenia a strečingy môžu pomôcť zmierniť tlak, ktorý spôsobuje bolesť kostrče. Rôzne jogové pozície môžu byť úžasné na pretiahnutie svalov a väzov spojených s kostrčou.

Tehotné ženy s bolesťou kostrče môžu tiež profitovať zo strečingu.

 

 
Upozornenie:
 
Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.
 
 
 
Zdroje:
 

1. Tailbone Pain (Coccydynia): Causes, Treatment & Pain Relief (clevelandclinic.org)

2. Tailbone (coccyx) pain - NHS (www.nhs.uk)

3. Tailbone Pain: Overview, Causes, and Treatment (healthline.com)

 

Foto:

https://www.shutterstock.com/cs/home

https://stock.adobe.com/sk/