Bechterevova choroba: Príznaky, príčiny a liečba

 

Bechterevova choroba, alebo ankylozujúci spondylitída je chronické zápalové ochorenie chrbtice a kĺbov, ktoré môže viesť k deformácii chrbtice a obmedzeniu pohyblivosti.

Môže sa prejaviť bolesťou chrbta, kĺbov a svalov, únavou a zvýšenou teplotou. Príčiny Bechterevovej choroby nie sú známe.

Liečba Bechterevovej choroby zahŕňa užívanie liekov na zmiernenie bolesti a zápalu, ako aj fyzioterapiu na zlepšenie pohyblivosti a posilnenie svalov. 

V tomto článku sa dočítate:

 

1. Čo je Bechterevova choroba

Bechterevova choroba (Ankylozujúca spondylitída) je forma artritídy, ktorá postihuje predovšetkým chrbticu.

Spôsobuje zápal chrbtových kĺbov, ktorý môže viesť k chronickej bolesti a invalidite, ak sa nelieči. Vo veľmi závažných prípadoch môže zápal spôsobiť tvorbu novej kosti na chrbtici. To môže viesť k nehybnosti.

Bechterevova choroba môže tiež spôsobiť bolesť a stuhnutosť v iných častiach tela. Môže postihnúť iné veľké kĺby, ako sú ramená, bedrá, päty a kolená.

skolioza

2. Aké sú príznaky Bechterevovej choroby?

Príznaky Bechterevovej choroby sú rôzne. Podobne ako iné formy artritídy sa pri nej zvyčajne vyskytujú mierne až stredne závažné vzplanutia zápalu, ktoré sa striedajú s obdobiami takmer bez príznakov.

Najčastejším príznakom je bolesť chrbta ráno a večer. Môžete tiež pociťovať bolesť veľkých kĺbov, ako sú bedrá a ramená.

 

Ďalšie príznaky môžu zahŕňať:

  • skorá ranná stuhnutosť

  • zlé držanie tela alebo zhrbené ramená

  • strata chuti do jedla

  • horúčka nízkeho stupňa

  • strata váhy

  • únava

  • anémia alebo nízky obsah železa

  • znížená funkcia pľúc

 

Pretože Bechterevova choroba zahŕňa zápal, môže postihnúť aj iné časti tela.

 

Ak máte Bechterevovu chorobu, môžete tiež zažiť:

 

Mali by ste navštíviť svojho lekára, ak pociťujete silnú alebo opakujúcu sa bolesť kĺbov alebo ak bolesť zasahuje do vášho každodenného života. Ak má lekár podozrenie na Bechterevovu chorobu, môže vás poslať k reumatológovi.

Reumatológovia sú odborníkmi na artritídu a iné svalové a kostrové poruchy.

 bolest krcnej chrbtice 2

3. Čo spôsobuje Bechterevovu chorobu?

Príčina Bechterevovej choroby v súčasnosti nie je známa.

Porucha má tendenciu sa vyskytovať v rodinách, takže pravdepodobne zohráva úlohu genetika. Ak vaši rodičia alebo súrodenci majú Bechterevovu chorobu, je pravdepodobnejšie, že sa u vás vyvinie toto ochorenie, ako u niekoho bez rodinnej anamnézy.

Kto je ohrozený Bechterevovou chorobou?

I. Rodinná anamnéza

Rodinná anamnéza Bechterevovej choroby je rizikovým faktorom spolu s prítomnosťou proteínu HLA-B27. Viac ako 90 % ľudí s týmto ochorením má gén, ktorý exprimuje tento proteín.

II. Vek

Na rozdiel od iných artritických a reumatických porúch sa počiatočné príznaky Bechterevovej choroby často objavujú u mladších dospelých. Symptómy sa často objavujú vo veku 20 až 40 rokov.

III. Pohlavie

Niektoré usmernenia uvádzajú, že Bechterevova choroba je približne dvakrát častejšia u mužov ako u žien. Skutočná prevalencia stavu však môže byť podľa hodnotenia z roku 2018 pravdepodobnejšia.

Príznaky Bechterevovej choroby sa môžu medzi mužmi a ženami líšiť, čo môže viesť k neskorej alebo zmeškanej diagnóze.

 bolest krížov bioliek_1

4. Liečba Bechterevovej choroby

V súčasnosti neexistuje žiadny liek na Bechterevovu chorobu, ale liečba môže pomôcť zvládnuť bolesť a zabrániť invalidite. Včasná liečba môže tiež spomaliť alebo dokonca zastaviť možné komplikácie, ako je deformácia kostí.

 

I. Lieky

Lekári môžu predpísať celý rad liekov na liečbu Bechterevovej choroby. Aké lieky človek dostane, bude závisieť od pokroku a závažnosti jeho stavu.

  • Nesteroidné protizápalové lieky, ako je ibuprofén a naproxén, sa často používajú na pomoc pri zvládaní bolesti a zápalu. Vo všeobecnosti sú bezpečné s niekoľkými komplikáciami.

  • Kortikosteroidy sú silnými bojovníkmi proti zápalom, ktoré môžu zmierniť symptómy a spomaliť poškodenie okolo chrbtice, ale nemožno ich používať dlhodobo.

  • Biologiká. Tumor necrosis factor a inhibítory IL-17 sú lieky, ktoré môžu blokovať spúšťače zápalu vo vašom tele. Tieto lieky pôsobia ako prevencia zápalu a môžu zmierniť bolesť a stuhnutosť kĺbov.

  • Lekár vám môže predpísať aj chorobu modifikujúce antireumatické lieky. Tieto lieky pôsobia na spomalenie procesu ochorenia v tele, aby sa zabránilo zhoršeniu symptómov.

 

II. Operácia

Ak máte vážne poškodenie alebo deformáciu kolenných alebo bedrových kĺbov, môže byť potrebná operácia náhrady kĺbu. Podobne ľudia so zlým držaním tela zo zrastených kostí môžu vyžadovať osteotómiu.

Počas tohto postupu chirurg prereže a znovu zarovná kosti v chrbtici. Liečba závisí vo veľkej miere od toho, aký závažný je stav a aké nepríjemné sú symptómy.

 bolest krku

5. Prírodná liečba Bechterevovej choroby

Okrem tradičnejších liečebných postupov môžu niektoré prírodné lieky pomôcť zmierniť príznaky Bechterevovej choroby. Môžete ich používať spolu s predpísanými liečebnými plánmi.

Porozprávajte sa so svojím lekárom o tom, ktoré z nich je bezpečné používať spolu a ktoré sú pre vás najlepšie.
 
 
I. Cvičenie
 
Každodenné cvičenie a nácvik držania tela vám môže pomôcť udržať si flexibilitu a rozsah pohybu.
 
Každé z týchto cvičení môže pomôcť znížiť príznaky Bechterevovej choroby:
  • joga

  • hlboké dýchanie

  • strečing

  • plávanie

  • praktiky držania tela
Tieto postupy môžu byť súčasťou holistického liečebného plánu, ktorý zahŕňa lieky a fyzikálnu terapiu.
 
 
II. Strečing
 
Strečing môže urobiť vaše kĺby pružnejšími a zlepšiť silu. To môže viesť k menšej bolesti a lepšiemu rozsahu pohybu v kĺboch.
 
 
III. Tréning držania tela
 
Stuhnutosť chrbtice môže podporovať zlé držanie tela. V priebehu času sa kosti v chrbtici môžu spojiť v zhrbených alebo poklesnutých polohách. Toto riziko môžete znížiť cvičením správneho držania tela.
 
bazalny metabolizmus 
 
IV. Terapia teplom a chladom
 
Vyhrievacie vankúšiky alebo teplá sprcha môžu pomôcť zmierniť bolesť a stuhnutosť chrbtice a iných postihnutých kĺbov. Ľadové obklady môžu znížiť zápal bolestivých alebo opuchnutých kĺbov.
 
 
V. Akupunktúra
 
Táto alternatívna liečba môže pomôcť znížiť bolesť a ďalšie príznaky Bechterevovej choroby. Robí to tak, že aktivuje prirodzené hormóny zmierňujúce bolesť.
 
 
VI. Masážna terapia
 
Okrem toho, že je masáž uvoľňujúca a povzbudzujúca, môže vám pomôcť udržať si flexibilitu a zlepšiť rozsah pohybu. Nezabudnite povedať svojmu masážnemu terapeutovi, že máte Bechterevovu chorobu. Môžu si byť vedomí citlivých bodov okolo vašej chrbtice.

6. Môže diéta pomôcť pri liečbe Bechterevovej choroby?

Neexistuje žiadna univerzálna diéta pri Bechterevovej chorobe. Strava bohatá na živiny, ktorá poskytuje dostatok vitamínov a minerálov prostredníctvom širokej škály potravín, je skvelým miestom, kde začať.

Nezabudnite zaradiť:

  • potraviny, ktoré sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ako sú ryby, orechy a niektoré oleje

  • široký sortiment ovocia a zeleniny

  • celozrnné potraviny

  • potraviny s aktívnymi kultúrami, ako je jogurt
 

Pokúste sa obmedziť alebo vylúčiť potraviny, ktoré majú nízky obsah živín a sú bohaté na tuk, cukor a sodík, čo zahŕňa vysoko spracované potraviny. Mnoho škatuľových, balených alebo konzervovaných potravín môže často obsahovať prísady, ako sú konzervačné látky a trans-tuky, ktoré môžu zhoršiť zápal.

Je dôležité pozorne čítať etikety potravín, ktoré vám pomôžu lepšie pochopiť, aké zložky – a koľko z nich – konzumujete, čo vám tiež môže pomôcť lepšie pochopiť nutričnú hodnotu produktu.

Rovnako tak obmedzte množstvo alkoholu, ktoré pijete, alebo sa mu úplne vyhnite. Alkohol môže interferovať s liekmi a môže zhoršiť príznaky.

 Bolest krizov

7. Diagnostika Bechterevovej choroby

Prvým krokom bude dôkladné fyzické vyšetrenie s osobitným dôrazom na funkciu kĺbov a rozsah pohybu kĺbov, ako aj chrbtice. Váš lekár sa vás opýta na podrobnosti o vašej bolesti a vašej anamnéze príznakov.

Váš lekár potom pomocou röntgenového snímku skontroluje akékoľvek známky poškodenia kĺbov vašej chrbtice a akýchkoľvek iných bolestivých kĺbov. Erózia alebo poškodenie kĺbov nemusí byť zistené, ak je ochorenie v počiatočnom štádiu. Lekár môže tiež odporučiť vyšetrenie magnetickou rezonanciou.

Lekári môžu tiež vykonať krvné testy na posúdenie príznakov zápalu, ako je rýchlosť sedimentácie erytrocytov a C-reaktívny proteín. Na posúdenie prítomnosti tohto proteínu bude nariadený test HLA-B27.

Prítomnosť tohto proteínu neznamená, že máte Bechterevovu chorobu, iba to, že máte gén, ktorý produkuje tento proteín a že môžete byť vystavený riziku vzniku Bechterevovej choroby.

Diagnostika tohto typu artritídy môže nejaký čas trvať.

8. Aké sú komplikácie Bechterevovej choroby?

Ak sa Bechterevova choroba nelieči, môžu sa vyvinúť niektoré komplikácie:

  • stavce sa môžu zlúčiť kvôli chronickému zápalu

  • zápal sa môže rozšíriť do blízkych kĺbov vrátane bedier a ramien

  • zápal sa môže rozšíriť na väzy a šľachy, čo môže zhoršiť pružnosť

  • ťažké dýchanie

  • podráždenie očí

  • poškodenie srdca, pľúc alebo čriev

  • kompresné zlomeniny chrbtice

 

Je dôležité vyhľadať liečbu bolesti dolnej časti chrbta alebo chronickej stuhnutosti kĺbov.

 

Približne 10 – 30 % ľudí s Bechterevovou chorobou môže mať srdcové komplikácie, vrátane ochorenia srdcových chlopní. Môže to byť dôsledok rastu vláknitého tkaniva v blízkosti chlopne a zápalu vnútornej výstelky tepien.

Včasná liečba vám môže pomôcť vyhnúť sa týmto najčastejším komplikáciám Bechterevovej choroby.

9. Ako sa predchádza Bechterevovej chorobe?

Nie je známe, ako môžete zabrániť Bechterevovej chorobe, pretože nikto nevie, čo ju spôsobuje.

 

Ak však máte túto chorobu, môžete sa zamerať na prevenciu zdravotného postihnutia:

  • zostať aktívny

  • jesť stravu bohatú na živiny

  • udržiavanie strednej hmotnosti

 

Tieto prístupy životného štýlu podporujúce zdravie spolu s tradičnou liečbou môžu pomôcť oddialiť alebo spomaliť progresiu ochorenia.

Záver

Bechterevova choroba je progresívny stav. To znamená, že sa časom zhorší a môže viesť k invalidite. Je to tiež chronický stav, takže neexistuje žiadna liečba, ktorá by ho mohla vyliečiť.

Lieky, strečingové cvičenia, formálna fyzikálna terapia a alternatívne terapie môžu pomôcť:

  • zmierniť príznaky

  • zlepšiť držanie tela

  • môže pomôcť predchádzať a oddialiť zápal a poškodenie

Porozprávajte sa so svojím lekárom, ak máte chronickú bolesť chrbta. Lekár vám môže pomôcť hľadať príčinu, ako je Bachterevova choroba, a pomôcť vytvoriť plán liečby na zmiernenie symptómov a nepohodlia.

Čím skôr začnete liečbu, tým je pravdepodobnejšie, že budete môcť zabrániť niektorým dlhodobým účinkom tohto ochorenia.

 

Upozornenie:

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.
 
 
 
Zdroje:
 

1. Ankylosing Spondylitis (AS): Causes, Symptoms, and Treatments (healthline.com)

2. Ankylosing spondylitis - NHS (www.nhs.uk)

3. Cardiac Involvement in Ankylosing Spondylitis - PMC (nih.gov)

4. Gender Differences in Axial Spondyloarthritis: Women Are Not So Lucky - PMC (nih.gov)

 

Foto:
 

https://www.shutterstock.com/cs/home

https://stock.adobe.com/sk/