Cholesterol: 4 kroky ako zaručene znížiť cholesterol

 

Cholesterol je dôležitá látka, ktorá je nevyhnutná pre správne fungovanie tela, ale vysoké hladiny LDL cholesterolu, známeho aj ako "zlý" cholesterol, môžu spôsobovať aterosklerózu a viesť k srdcovým ochoreniam a mŕtvici.

Čo je cholesterol?

Cholesterol je pre náš organizmus životne dôležitá látka a nevyhnutná zložka membrány každej bunky v organizme pomáhajúca pri tvorbe hormónov. 

Cholesterol sa prevažne produkuje v pečeni (75%) resp. je prijímaný živočíšnou potravou. Odporúčaná hladina cholesterolu je podľa WHO menej ako 5,0 mmol/l.

 

Rozoznávame dva typy cholesterolu:

1. LDL cholesterol známy ako „zlý“ cholesterol má za úlohu roznášať tuk do tkanív. Pri nadmerných hladinách v krvi môže spôsobovať zanášanie tepien, ich zužovanie a kôrnatenie.

To má za následok zvýšenie nároku na srdcový výkon, hrozí vysoký krvný tlak a zníženie prítoku dostatočného množstva krvi do orgánov ako je srdce, alebo mozog. Dôsledkom zúženia prietoku krvi je krvná zrazenina, ktorá zablokuje prietok krvi a spôsobí srdcový infarkt, alebo mŕtvicu.

2. HDL cholesterol známy ako „dobrý“ cholesterol, ktorý prenáša nadbytočný tuk naspäť do pečene na ďalšie spracovanie. 

 

Medzi tuky, ktoré zvyšujú cholesterol zaradzujeme:

  • Nasýtené tuky – nachádzajú sa vo výrobkoch živočíšneho pôvodu ako sú mäsové, alebo mliečne výrobky, tučné mäso, párky a údeniny, smotana a maslo.

  • Transmastné kyseliny – nájdeme ich vo vyprážaných produktoch ako sú napríklad hranolky, vyprážaný syr.

 vysetrenie mocu ph

4 kroky k zníženiu vysokého cholesterolu

1. Zaraďte do svojho jedálnička potraviny obsahujúce:

  • prospešné tuky ako je rybí tuk a tuk bohatý na Omega-3 mastné kyseliny. Keďže naša strava je často chudobná na pokrm z rýb, doporučujeme užívať doplnky stravy bohaté na Omega-3 mastné kyseliny od spoločnosti Fleurance Nature. Ďalej pridajte do svojej kuchyne olivový olej, čerstvé orechy, alebo domáce vajíčka

  • vlákniny ako je sezónne ovocie a zelenina, celozrnné cereálie, otruby, strukoviny, alebo celozrnný chlieb.

2. Obmedzte zlé návyky ako je fajčenie, pitie alkoholu, nadmerný príjem sacharidov a cukrov. Fajčenie prispieva k usadzovaniu cholesterolu na steny ciev - ateroskleróza.

3. Začnite sa pravidelne venovať fyzickej aktivite akou je napríklad beh, bicyklovanie, alebo plávanie. Budete sa cítiť lepšie a zdravšie, podporíte tým svoju imunitu a cirkuláciu v tele. Denne by ste sa mali venovať pohybovej aktivite 30 - 60 minút. 

4. Zaraďte doplnky výživy obsahujúce Monacolin K. do svojho jedálnička. Červená fermentovaná ryža obsahuje prírodnú látku monacolin K, ktorej denný príjem prispieva k udržiavaniu zdravej hladiny cholesterolu v krvi.

Beh
 
Čo je Monacolin K?
 

Pôsobením kvasinky Monascus purpures na červenú ryžu sa ta stáva prírodným zdrojom látok nazývaných monakoliny. Je dokázané, že denný príjem Monakolinu K prispieva k udržaniu správnej hladiny cholesterolu.

Konzumácia červenej fermentovanej ryže prispieva nielen k zníženiu cholesterolu, ale aj k zníženiu zdravotných problémov srdca a ciev.

 

Dokázaná účinnosť  Monacolinu K*:

Účinnosť monacolinu K, ktorú poskytuje červená fermentovaná ryža bola preukázaná v klinickej štúdii ** uskutočnenej na 75 dobrovoľníkoch vo veku 23 až 65 rokov. Po 2 mesiacoch u ľudí, ktorí denne konzumovali 11,4 mg monakolínu K, poklesol LDL cholesterol známy ako "zlý cholesterol" v priemere o 26,3% a celkový cholesterol o 20,4%.

 
Vývoj LDL cholesterolu_1
 
 

 

 

Upozornenie:

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.
 
 
 

Zdroje:

Catapano A. L., Graham I., De Backer G. et al. 2016 ESC/EAS Guidelines for the Management of Dyslipidaemias. Eur Heart J 2016; 37 (39): 2999−3058, doi: 10.1093/eurheartj/ehw272. Dostupné na: http://eurheartj.oxfordjournals.org/lookup/doi/10.1093/eurheartj/ehw272

Pisciotta L., Bellocchio A., Bertolini S. Nutraceutical pill containing berberine versus ezetimibe on plasma lipid pattern in hypercholesterolemic subjects and its additive effect in patients with familial hypercholesterolemia on stable cholesterol-lowering treatment. Lipids Health Dis 2012; 11: 123, doi: 10.1186/1476-511X-11-123.

Trimarco B., Benvenuti C., Rozza F. et al. Clinical evidence of efficacy of red yeast rice and berberine in a large controlled study versus diet. Med J Nutrition Metab 2011; 4 (2): 133−139.

Kiefer D. Red yeast rice. Heart Health Center. WebMD 2016 Oct 17. Dostupné na: www.webmd.com/cholesterol-management/red-yeast-rice

Kladné vedecké stanovisko k monacolin K vydalo aj EFSA (Európsky úrad pre bezpečnosť potravín) uverejnené 28. júla 2011, založené najmä na nasledujúcich článkoch: Heber a kol., 1999 - Randomizovaná kontrolovaná štúdia 83 dobrovoľníkov konzumujúcich denne počas 12 týždňov 7,5 mg monacolínu K, ktoré prinášajú kvasinky červenej ryže. Lin et al., 2005 - Randomizovaná kontrolovaná štúdia na 75 dobrovoľníkoch, ktorí konzumovali 11,4 mg monacolínu K denne počas 8 týždňov. **Lin CC, Li TC, Lai MM, Efficacy and safety of Monascus purpureus Went rice in subjects with hyperlipidemia, Department of Family Medicine, China Medical University Hospital, Taichung, Taiwan. European Journal of Endocrinology. Nov 2005; 153 (5): 679-86.

 

Foto:

https://www.shutterstock.com/cs/home

https://stock.adobe.com/sk/